Глава секретаріату Президента, член президії «Нашої України» Віктор Балога оприлюднив список найімовірніших кандидатів у перший десяток виборчого списку блоку демократичних сил у складі «Нашої України» (НСНУ), «Народної самооборони» і Руху «Українська правиця», який несподівано очолив лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко. Хоч досі існувала домовленість, що це мав бути Юрій Луценко. Ще одна несподіванка: у списку немає жодного націонал-демократа від «Правиці».

Політичні партнери-друзі, які опинилися поза десяткою, запротестували: виборчий список блоку має затверджувати не секретаріат Президента, не одна з партій майбутнього блоку, і тим паче — не один окремий член політради «Нашої України», а міжпартійний з’їзд. А в першій десятці мають бути представлені кандидати від усіх партій блоку. Принаймні за існуючими домовленостями, твердять ображені члени «Правиці».

Лідер «Самооборони» Юрій Луценко навіть висунув учасникам переговорного процесу ультиматум: якщо до 1 липня не будуть узгоджені всі технічні принципи створення блоку, то його громадська організація піде на вибори самостійно...

Проаналізувавши заяви політиків — учасників цього процесу, доходиш сумного висновку: в демократичних силах знову немає згоди, й вони знову не лише наступають на ті самі граблі, що знищили їх після виборів 2006-го, а й ще більше, ніж досі, гамселять себе ними по лобі: ще не здобувши владу, не можуть її поділити. До того ж у ЗМІ з’явилася інформація, що в «Народній самообороні» є противники створення блоку і з «Нашою Україною», і з «Правицею», передовсім — спонсор блоку Давид Жванія. Саме ця частка «Самооборони» вважає самостійну участь у виборах привабливішою, ніж у блоці, бо була б ширше представлена в парламенті та мала б можливість вести власну гру в переговорах про створення коаліції.

Проте деякі аналітики не виключають, що Балога та Луценко ведуть спільну гру: намагаються змусити «Правицю» відмовитися від участі в блоці. Адже Юрій Луценко щодо участі в ньому націонал-демократів днями заявив: потрібно відмовитися від внесення у програму питань вступу до НАТО, статусів — російської мови і вояків УПА, на чому наполягає «Правиця», оскільки вони «не об’єднують Україну, а розколюють її». Тож цілком можливо, що блок хоч і буде, але не «мега» — без «Правиці».

Тим часом лідер «Самооборони» заявив, що переговори між учасниками майбутнього блоку призупинені на «найцікавішому місці», коли йшлося про визначення кандидатур глави парламенту, прем’єр-міністра і ключових міністрів після виборів. Навіть незважаючи на те, що кількома днями раніше — після закінчення чергового раунду переговорів про створення мегаблоку — вже було оприлюднено про досягнення згоди щодо розподілу квот у його виборчому списку: НСНУ одержала 54% місць, «Самооборона» — 25%, «Правиця» — 21%. Але після цього з’ясовується, що наші нові демократи знову не можуть поділити місця в списку, а отже, і майбутні портфелі в уряді та керівних органах парламенту. Тож заяви політичних лідерів про єдність у демократичних силах, яка забезпечить їм перевагу над опонентами на дострокових виборах, виходить, лише декларації...