Про знаменитий музей воскових фігур, що першим з’явився в Лондоні, знають, звичайно, багато. Але не всім відомо, як виник цей дивний музей, і хто вона така — його перша хазяйка мадам Тюссо.

Фігури з воску робили давно — це дуже м’який, податливий у руках і дешевий матеріал, який зручно підфарбовувати, надаючи обличчю природності та жвавості. Зазначимо, що в ті далекі часи, років триста тому, не було ні телевізора, ні навіть фотографії, але які на вигляд люди, яких хотілося б уявити живими, цікаво було побачити всім. І ось уперше у Франції з’явилися майстри, котрі ліпили фігури людей з воску, роблячи це найчастіше з натури. Деякі, зібравши колекцію, їздили з нею по країні, показуючи її як рекламу своєї майстерності.

Але ближче до теми. 1761 року в Страсбурзі народилася така собі Марія Грошольц. Переїхавши згодом разом з матір’ю до Парижа, вона почала вчитися мистецтва ліплення з воску в салоні д-ра Куртіуса. Здібну дівчину незабаром помітили і запросили викладати. І не де-небудь, а у Версалі, де вона зліпила скульптуру короля Людовика XVІ. За часів великої Французької революції Марію, котра стала вже мадам Тюссо, оголосили злочинницею і збиралися навіть особисто познайомити з гільйотиною. Однак усе обійшлося, і її змусили ліпити посмертні маски страчених аристократів. А коли в 1794 році її вчитель помер, м-м Тюссо одержала в спадщину всю його колекцію.

Відтоді й почалася історія її музею. Пробувши кілька років замужем за інженером Франсуа Тюссо і народивши на світ трьох дітей, м-м Тюссо з усією своєю колекцією воскових фігур переїхала до Англії, де довгий час возила її по країні, поки не зібрала гроші на будівництво постійного приміщення в Лондоні, на знаменитій Бейкер-стріт. Нинішній будинок Музею воскових фігур побудували вже сини м-м Тюссо, які успадкували все підприємство.

У наші дні музей м-м Тюссо — приватний концерн, що вже не має стосунку до нащадків родини. Одна з причин того, що він процвітає, приваблюючи тисячі й тисячі відвідувачів, полягає в тому, що повністю збережено традиції його засновниці. При музеї працює спеціальна комісія, яка збирається раз на місяць і вирішує, яку нову фігуру замовити, а яку відправити в запасник. Сьогодні виготовлення кожної нової фігури триває від кількох місяців до півроку, і коштує вона до 30 тисяч доларів.

Багато чого залежить від кон’юнктури, що складається у світі. Якщо людина перестане бути знаменитою — і гроші, і час буде згаяно марно. Хоча й у таких випадках фігури не знищують. Їхні голови виставляють на полицях у складі. І це, кажуть, видовище досить зловісне — голови геніїв людства, що стоять на стелажах.

Фото Олександра КРЕМКА (Укрінформ).