У відповідь на спрощення Європейським союзом візового режиму для наших громадян Україні довелося піти на деякі поступки. Зокрема, було підписано угоду про реадмісію. Згідно з нею запроваджується порядок ідентифікації та повернення нелегальних мігрантів у разі якщо вони перетнули європейський кордон з боку України. Відповідно і всі витрати, пов’язані з перебуванням у нас та відправленням таких людей додому, візьме на себе Україна. Щоправда, ЄС обіцяє фінансову допомогу.

До кінця 2008 року Євросоюз виділить Україні 2,3 мільйона євро на боротьбу з нелегальною міграцією та поліпшення прикордонного сервісу. Про це повідомив на прес-конференції у Києві аташе представництва Єврокомісії Бернард Богенспергер. Український уряд, у свою чергу, обіцяє подбати про зміцнення кордонів і покращення роботи «зелених кашкетів». На ці потреби до 2015 року він спрямує один мільярд гривень.

— Офіційно українські кордони щороку перетинають близько 40 мільйонів осіб, — зазначає Джері Лабовіц, координатор Міжнародної організації з міграції по Україні, Білорусі та Молдові.

Експерти кажуть, що з часу розширення Євросоюзу кількість офіційно зареєстрованих і пропущених через наш кордон іноземців та осіб без громадянства збільшилася майже удвічі.

У світлі останніх домовленостей про спрощення візового режиму та реадмісію в Брюсселі чекають, що Україна наблизиться до стандартів ЄС у питаннях регулювання міграційних потоків і надання притулку. Дізнатися про досвід інших міграційних служб наші чиновники та представники громадських організацій можуть завдяки програмі «Процес прикордонного співробітництва/Сьодеркопінгський процес», що фінансується Євросоюзом. Проект, який нині об’єднує 10 країн, започаткували 2001 року з ініціативи УВКБ ООН та Шведської міграційної служби.

— Наші фахівці проаналізували останні міграційні тенденції в Україні та інших країнах Сьодеркопінгського процесу у 2004-2006 роках, — розповідає старший експерт програми Ілмарс Межс. —2006 року вперше за роки незалежності в Україні відзначили приріст населення за рахунок міграційного обміну с далеким зарубіжжям. Таким чином, з країни походження мігрантів Україна перетворилися на країну призначення.

Експерти прогнозують, що через 5—10 років до нас приїжджатиме дедалі більше громадян із бідних країн колишнього СРСР, а також Пакистану, Індії, В’єтнаму .