Учора Конституційний Суд оприлюднив рішення у справі про конституційність окремих положень Закону України «Про політичні партії в Україні». Предметом розгляду були, зокрема, положення про підтримку створення політичної партії підписами не менше десяти тисяч громадян, зібраними не менш як у двох третинах районів не менш як двох третин областей України, міст Києва і Севастополя та не менш як у двох третинах районів Автономної Республіки Крим.

Неконституційними КС визнав: ч.1 ст. 10, а саме словосполучення «та не менш як у двох третинах районів» перед словами «Автономної Республіки Крим» та ч.6 ст. 11 щодо забезпечення утворення та реєстрації політичною партією своїх обласних, міських, районних організацій, крім «у більшості областей», і обов’язкового утворення та реєстрації цих організацій в Автономній Республіці Крим. Таке виокремлення АРК із загального числа суб’єктів адміністративно-територіального устрою, зазначається у рішенні, порушує конституційний принцип рівності всіх громадян України залежно від місця їх проживання. Тобто жодна політична партія не могла бути зареєстрована, якщо не отримає підписів громадян на свою підтримку не менш як у двох третинах районів АРК. При цьому заборону фінансування політичних партій із джерел, викладених у ст. 15 закону (зокрема, органами державної влади та місцевого самоврядування, іноземними державами, благодійними та релігійними об’єднаннями; анонімними особами тощо) КС визнав допустимим обмеженням.

Цього само дня КС визнав таким, що не відповідають Конституції окремі положення Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», якими зупинялися пільги суддів та працівників судів.

P. S. Водночас на п’ятницю, як повідомив УНІАН, призначено засідання КС, на якому планується розглянути питання обрання голови суду. У прес-службі КС цю інформацію коментувати відмовилися.