Безапеляційна погроза Прем’єр-міністра Віктора Януковича стосовно суворих адміністративних санкцій до членів аграрного блоку уряду, якщо раптом роздрібні ціни на хліб зростатимуть і далі, дала миттєвий результат — першим про повернення цін (передусім на соціально важливі сорти хліба) до травневих позначок повідомила влада Кременчука, за нею про здешевлення головного продукту країни почали рапортувати й інші місцеві органи влади.

Блискавичну реакцію засвідчив Антимонопольний комітет України, який за антиконкурентні узгоджені дії на ринку притягнув до відповідальності кілька хлібозаводів у Дніпропетровську та на Полтавщині й порушив справу за ознакою зловживання стосовно низки хлібокомбінатів на Чернігівщині. Як і слід було очікувати, керівники облдерждміністрацій нарешті відчули появу на своїх територіях інтервенцій із Держрезерву і віднайшли джерела кредитних ресурсів для закупівлі зерна та борошна, компенсацій втрат хлібопекарських підприємств. Пожежні заходи дали ефект антибіотику, що не знімає повтору рецидиву в майбутньому. Поза тим, за словами віце-прем’єра з питань агропромислового комплексу Віктора Слаути, станом на 16 червня хліб із борошна першого сорту коштує 2,13 гривні за кілограм, тоді як на початку року за нього платили в середньому 2,06 гривні, відповідно, за хліб житній пшеничний платять 2 гривні, тоді як було 1,93 гривні, за хліб з борошна вищого гатунку дають у середньому 2,62 гривні за кілограм, тоді як було 2,56. На заяви багатьох глав адміністрацій про нестачу важелів впливати на ціни на місцях головне аграрне відомство країни відреагувало, м’яко кажучи, прямолінійно. Воно запропонувало урядові надати право главам областей декларувати ціни на борошно (до цього вони контролювали тільки рівень торговельних надбавок на хліб та хлібобулочні вироби). А ще — обмежити зерновий експорт і встановити нульові ставки ввізного мита на зерно. Отже, квоти були і будуть, як, до речі, і нульові ставки ввізного мита, які на кордонах з країнами СНД ще ніхто не скасовував.

Набагато дієвіші ліки запропонували зернотрейдери, котрі домовилися з потужними хлібопекарськими холдингами про спільну діяльність із забезпечення внутрішнього ринку зерном нового врожаю. На паритетних і обопільно вигідних засадах.