«Будучи в опозиції, мені вдалося продемонструвати, що рішення нагальних проблем соціально-гуманітарної сфери можуть ухвалюватися і за ініціативою парламентської меншості», — про це сказав заступник Голови Верховної Ради V скликання Микола Томенко, підбиваючи підсумки своєї законотворчої роботи в цьому складі парламенту.

Микола Томенко поінформував, що за рік роботи ним було внесено 39 проектів нормативно-правових актів. З них 9 законопроектів прийнято в цілому (8 набули чинності, 1 — повернуто з пропозиціями Президента). Ще 5 законопроектів ухвалено в першому читанні, один — у другому. З ініціативи Томенка прийнято також 7 постанов Верховної Ради. Крім того, вдалося вплинути на цілу низку законопроектів шляхом подання поправок — із 21-ї поправки всі було враховано повністю або частково при прийнятті відповідних законів.

Серед важливих законопроектів, на думку Миколи Томенка, варто відзначити прийняття проекту постанови про недопущення закриття та перепрофілювання закладів фізичної культури та спорту, а потім і відповідного закону, який набув чинності. Було прийнято ряд законопроектів, які вдосконалюють законодавство щодо соціального захисту дітей-сиріт, регулюють роботу органів і служб у справах неповнолітніх, а також ухвалено цілу низку базових рекомендацій для уряду і системи місцевої влади з організації оздоровлення дітей, підтримки молоді, сім’ї, фізичної культури.

На жаль, відзначив Микола Томенко, пропозиції з упорядкування всиновлення (проект закону № 2562) ухвалено парламентом, однак заветовано Президентом. Урегулювання реклами алкоголю і тютюну (законопроект № 1044) пройшло друге читання, але через зрозумілі обставини досі не проголосовано в цілому. Також парламент, на жаль, не розглянув проект закону, який регулював обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв (№ 2075).

У першому читанні прийнято законопроект щодо пільги у платі на землю для закладів фізичної культури та спорту, баз олімпійської й параолімпійської підготовки. Верховна Рада повернула на доопрацювання проект про збільшення розміру аліментів на дітей.

Незважаючи на опозиційний статус, вдалося прийняти і деякі «політичні» рішення. Зокрема, за ініціативою Миколи Томенка було утворено Тимчасову слідчу комісію з питань перешкоджання діяльності журналістів СТБ з боку народних депутатів України у липні 2006 року. Також було прийнято проект закону «Про опозицію» в першому читанні. Разом з тим законопроект про скасування ряду пільг народних депутатів парламент V скликання відхилив.

На думку Томенка, досвід роботи цього складу Верховної Ради підтверджує, що опозиція здатна забезпечити ефективність своєї законодавчої діяльності. «Щоправда, опозиційна політична сила неминуче стикається з проблемами у просуванні тих законопроектів, які потребують фінансування з державного бюджету або які можуть тлумачитись як політизовані», — зауважив він.

Водночас заступник Голови Верховної Ради V скликання Микола Томенко наголосив на важливому прецеденті, створеному в цьому скликанні парламенту: посада заступника Голови Верховної Ради повинна бути посадою, яка належить опозиції. Микола Томенко висловив упевненість, що від цієї практики Верховна Рада вже не відійде і в наступному скликанні цю посаду також обійматиме представник парламентської опозиції.