Дедалі більше українських випускників обирають для здобуття освіти закордонні вузи. Проте підкорювати чужі краї краще з міжнародним сертифікатом, який підтверджує знання іноземної мови. Також це актуально для тих, хто збирається працювати за кордоном чи й зовсім емігрувати до іншої країни. Наявність сертифіката високо оцінять у вітчизняних фірмах, які співпрацюють з іноземними партнерами.

Для того, щоб отримати жаданий папірець, потрібно скласти один із відповідних іспитів, наприклад, ІELTS. Назва розшифровується як Іnternatіonal Englіsh Language Testіng System (Міжнародна система тестування англійської мови). Іспит має два формати. Перший — академічний (Academіc) — складають ті, хто бажає вступати до закордонних вищих навчальних закладів. Другий — загальний (General Traіnіng) — необхідний переважно для працевлаштування або ж еміграції. Обидва модулі перевіряють чотири основні мовленнєві навички, мають однаковий формат і тривалість.

Оцінюють рівень володіння мовою за шкалою від нуля до дев’яти балів. Єдиного прохідного бала немає. Наприклад, для навчання в Австралії результат повинен коливатися від 4 до 7 балів, залежно від спеціальності та профілю вузу. А щоб подати заяву на ПМП у Канаді, потрібно скласти іспит не менш як на 7 балів. Для Нової Зеландії цей показник менший — 5 балів.

Інша група іспитів — кембриджські. Назва отримана від Кембриджського університету, де вони розробляються. Сертифікати, що вручають кандидатам, які успішно склали ці іспити, визнаються численними зарубіжними університетами, компаніями та органами освіти як безперечне підтвердження володіння англійською мовою на певному рівні. До них, зокрема, належать FCE (Fіrst Certіfіcate іn Englіsh — перший сертифікат з англійської мови), CAE (Certіfіcate іn Advanced Englіsh — сертифікат з англійської мови вищого рівня), CPE (Certіfіcate іn Englіsh — сертифікат з англійської мови найвищого рівня). До речі, ці сертифікати не мають обмеженого терміну, на відміну від ІELTS, який чинний лише протягом двох років.

В Україні зазначені іспити приймає Британська рада. А от готуватися до них можна у будь-якій із шкіл вивчення іноземних мов. Нині їх є чимало. Проте обирати якусь варто дуже ретельно. Як зазначає менеджер екзаменаційної служби Британської ради Алла Пархоменко, викладач мусить добре знати зміст та формат іспиту, до якого готує учнів. Адже вони значно відрізняються від українських.

Для того, щоб скласти ІELTS, потрібно зареєструватися і заплатити у гривнях суму, що дорівнює 86 фунтам стерлінгів (приблизно 857 гривень). Кембриджські іспити «коштують» від 28 фунтів (приблизно 279 гривень). Стільки доведеться заплатити за найпростіший із них, а саме: іспит для дітей — YLE (Young Learners) під час реєстрації.

Кембриджські іспити можна складати тричі на рік, а результати отримують лише через два місяці. Якщо поспішаєте на навчання, краще обрати ІELTS, його складають двічі на місяць, а результати стають відомі після двох тижнів.