Ранкове засідання 19 червня

Розпочалося засідання з оголошення заяв та пропозицій. Затим з фракції Соціалістичної партії виключили народного депутата Івана Сподаренка. Колишні однопартійці обурені виступами їхнього екс-колеги в газеті «Сільські вісті», які, на їхню думку, компрометують не лише Соціалістичну партію, а й саме видання.

Висловлюючись із приводу політичної ситуації, народні обранці зосереджували увагу на заблокованій роботі Конституційного Суду та Центральної виборчої комісії.

— ЦВК зобов’язана підтвердити неможливість заміщення депутатів відповідно до закону про вибори, — сказав Голова Верховної Ради Олександр Мороз. — Необхідно підтвердити, що у списках немає людей, які можуть прийти до Верховної Ради. Ми не можемо допроситися ЦВК таку відповідь нам дати, бо робота її блокується. Уже понад два тижні ЦВК не може провести засідання. Відповіді голови комісії зводяться до того, що справи про так зване обнулення списків розглядаються в судах. А доки норму про заміщення народних депутатів не буде конституційно врегульовано, Верховна Рада повністю правочинна.

Потім голова парламенту зачитав ще сім заяв народних депутатів про бажання вийти із фракцій БЮТ та «НУ». Після цього народні обранці, присутні в сесійній залі, заслухали попередній звіт тимчасової спеціальної комісії з вивчення питань аналізу стану додержання Конституції та законів України в нормотворчій та правозастосовчій діяльності державних органів, посадових осіб та інших суб’єктів владних повноважень. У полі зору комісії, зокрема, опинилися акти Кабінету Міністрів та Президента України. До останніх у голови комісії Василя Хари було чимало зауважень. 75 відсотків указів, виданих главою держави, розходяться із Основним Законом, твердять представники тимчасової комісії. У своєму висновку вони звертають увагу Президента на таку кричущу ситуацію.

Багатьох депутатів не задовольняли такі м’які висновки комісії. Лунали навіть пропозиції про оголошення імпічменту та притягнення Президента до кримінальної відповідальності за порушення законодавства. Однак Василь Хара наголосив, що для цього в депутатів немає законних підстав, і постанову прийняли в цілому.

Народні депутати також окреслили подальший план своєї роботи. Зокрема, вони затвердили календарний план роботи четвертої сесії п’ятого скликання. Якщо дострокових виборів не буде, вона триватиме з четвертого вересня до одинадцятого січня. Нинішня сесія закриється 27 червня. Але прохолоджуватися парламентарії наміру не мають. Після закінчення 16-ї сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка проходитиме в Києві з 5 по 9 липня, народні депутати погодилися зібратися на позачергову сесію.

Після цього було прийнято низку змін до законів у першому читанні. Зокрема, народні обранці підкоригували закони про аудиторську діяльність та статистичне спостереження, узгодили законодавство, яке регулює земельні відносини, затвердили зміни до закону про захист від недобросовісної конкуренції та про державні монополії. Особливо бурхливо проходило обговорення змін до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, які були внесені на розгляд позачергово. Народним обранцям навіть довелося зробити перерву на робочу нараду керівників фракцій. Після внесення поправок проект було прийнято.

Наприкінці ранкового засідання Голова Верховної Ради Олександр Мороз зачитав листа Прем’єр-міністра Віктора Януковича, в якому той дякує парламентаріям за плідну і конструктивну співпрацю.

Учора в сесійній залі вітали із днем народження народного депутата Павла Бурлакова, а з п’ятдесятирічним ювілеєм — Петра Мельника (на знімку).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.