Позаду — одинадцять років. Попереду — дорога в доросле життя. Що найбільше хвилює нинішніх випускників? Іспити у школі, вибір майбутньої професії та вузу, в якому її здобути? Щоб розібратися у цьому, ми вирушили до столичного ліцею № 157, що на Оболоні.

Навчальний заклад, який спеціалізується на поглибленому вивченні англійської мови, цьогоріч закінчують п’ять одинадцятих класів. А це 112 юнаків і дівчат. До речі, практично всі вже пройшли зовнішнє тестування. Багато з них за цими результатами встигли вступити до вузів. Як зазначив директор закладу Віктор Костенко, до такого способу перевірки знань тутешнім ліцеїстам не звикати. Адже після закінчення четвертого класу дітей тестують за трьома предметами — українською, математикою та англійською. Плюс середня оцінка в табелі успішності. Відповідно до набраних балів малюків розподіляють по класах. Тих, у кого результати найкращі, зараховують до 5-А, у кого гірші — до 5-Б і так далі. Однак згодом кожен може покращити свій результат і змінити клас.

Для кар’єри молодь обирає різні професії. Є серед випускників майбутні режисери, лікарі, військові, банкіри. А от Юлія бажає пов’язати своє життя з журналістикою. Дівчина вже два роки працює у цій сфері — дописує в газети. Вважає, що справжній акулі пера повинні бути притаманні такі риси, як упертість та цілеспрямованість. Не завадить і знання психології, адже спілкування з людьми — неодмінна складова роботи журналіста.

Одинадцятикласники переконані, що престижність професії — поняття відносне. Дипломи юриста чи економіста, безперечно, солідні. Однак завдяки наполегливості та бажанню працювати успіхів можна досягти будь-де. До речі, зарплата, яку згодом прагнуть отримувати ліцеїсти, не повинна бути менша за дві з половиною тисячі гривень. І то лише на початку кар’єри.

Усі в один голос зазначають, що майбутню професію обирали самі, хоча й прислухалися до порад батьків. Рішення приймали, як правило, за кілька років. І до вступу готувалися ретельно — відвідували репетиторів. Складається враження, що сучасна молодь продумує кожен свій крок. Вона знає, що хоче отримати від життя, і вже накреслила план досягнення мети.

Проте іспити іспитами, а зовнішній вигляд для дівчаток у 17-річному віці — понад усе. Тому й сукні для випускного вже давно куплено, і пробні зачіски зроблено. Як зазначають самі ліцеїстки, вбрання обійшлося щонайменше у п’ятсот гривень. А ще відповідні черевички знайти. Плюс витрати на макіяж. Не відстають від юних представниць прекрасної статі і хлопці. Підібрати гарний костюм, виявляється, теж проблема. Святкуватимуть випускники зовсім по-дорослому: кафе, музика, що теж влетить у копієчку. Однак такий вечір буває раз у житті, тож він того вартий.

На знімку: готуватися до іспитів веселіше разом.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.