Підвищення цін на хліб необґрунтоване, тому його не буде

Так вважає більшість опитаних нами пекарів півострова, які пояснюють: економічні причини для цього відсутні. Вони запевнили, що ціну не підніматимуть, навіть підвищення вартості борошна на 50 відсотків не позначиться на масовому вивищенні ціни на хліб. А за прогнозами, після жнив борошно нового врожаю може зрости в ціні максимально на 20—30 відсотків.

Тим часом спалахи спонтанного подорожчання найпершого продукту на 10—20 копійок охопили всі регіони півострова, а вартість здобних виробів сьогодні підвищилася на 10 відсотків, передусім у малих підприємців. Хоча масові щоденні перевірки оперативно вирівнюють ціни до звичної межі скрізь, особливо там, де дехто намагається організувати їх сплеск. Схильні до цього місцеві виробники хліба, котрі чимдуж вивищують ціну навіть «соціальних» сортів хліба, переконують: рентабельність їх виробництва становить уже мінус 10 відсотків. Тож чомусь виходить так, що за рівної вартості інгредієнтів: дріжджів, води, солі, борошна, транспортних витрат — ціна хліба може бути строкатою і різною, залежно від виробника. Але дешевого хліба вже сьогодні не вистачає декому з тих, кого потрібно підтримати на півострові.

Урядовці Криму запевнили: сьогодні немає підстав підвищення ціни на хліб, ще на півроку більша частина продуктів першої потреби залишиться доступною для всіх. Та й новий врожай щонайменше удвічі перевершить і забезпечить потреби півострова у хлібові.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Вартість цукру зростає, м’яса — падає

На підприємствах торгівлі та на продовольчих ринках регіону поступово підвищуються середні ціни на цукор та гречану крупу.

За тиждень цукор подорожчав загалом на 8 відсотків, а гречка — від 2 до 4 відсотків. Солодкий продукт нині коштує до 3,65 грн. за кілограм, а крупа — 4,54 грн. Така тенденція до зростання з’явилася з початку червня. Це сталося за рахунок подальшого насичення ринку крупою за новими підвищеними оптово-відпускними цінами товаровиробників області. Водночас на продовольчих ринках області протягом минулого тижня стабільними залишились ціни на сало та птицю. Вартість яловичини та свинини зменшилася більш як на 1 відсоток.

Алла АНТІПОВА.

Луганськ.

На полях — негусто, отже — в коморах пусто?

У сільгосппідприємствах Одеської області зібрано врожай озимого ячменя, пшениці, гороху та ярового ячменя вже на 65 тисячах гектарів. За винятком трьох, жнива повним ходом проходять у 23 районах регіону. До робіт залучено 900 комбайнів, а середня врожайність зібраних зернобобових — 15 центнерів з гектара.

— У результаті посухи, — заявив начальник головного управління агропромислового розвитку Одеської облдержадміністрації Анатолій Новаковський, — загинули посіви на 327 тисячах гектарах, у тому числі — 242 тисячі зернових і зернобобових. Збитки селян становлять на сьогодні 252 мільйона гривень.

Фахівці очікують, що врожай зернових буде нинішнього року не більш як 1,4 мільйона тонн (торік — 2,8 мільйона тонн).

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.