Прем’єр хоче збалансувати систему влади

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович хоче у майбутньому парламенті сформувати конституційну більшість. Для того, щоб внести зміни до Конституції і збалансувати систему влади в Україні. Таку думку прем’єр висловив журналістам у Люксембурзі в понеділок, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».

«Нам усім треба подумати, як змінити Конституцію, щоб система влади була збалансована», — підкреслив Віктор Янукович. А тому і треба сформувати в майбутньому парламенті конституційну більшість. На його думку, для цього потрібно консолідувати не лише політиків, а й суспільство.

Цікаво, що того самого дня у Дніпропетровську подібну думку висловив і лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко. Водночас він припустив, що задля цього представники пропрезидентських сил знайдуть спільну мову і з Партією регіонів.

Ще раніше про необхідність внесення змін до Основного Закону зразка 2004 року казав Президент Віктор Ющенко.

Схоже, конституційний процес може стати основою для формування широкої коаліції після парламентських виборів 30 вересня.

Володимир КОРОЛЮК.

Списки «обнулені», але бажаючі стати депутатами ще є

Уп’яте не відбулося засідання Центральної виборчої комісії, ініційоване членами ЦВК від коаліції. На засідання прибули лише вісім членів Центрвибочкому.

За словами члена ЦВК Михайла Охендовського, в комісії накопичується дедалі більше проблем, які необхідно розглянути. Зокрема, стосовно реєстрації наступних у виборчих списках кандидатів. Він нагадав, що в ЦВК є низка заяв від кандидатів про реєстрацію їх народними депутатами замість тих, хто написав заяву про вихід із фракцій БЮТ і «Наша Україна».

Михайло Охендовський сказав, що у списку блоку «Наша Україна» залишилися 302 кандидати в народні депутати, які можуть замінити тих, хто вибув. Крім того, за його словами, ще один кандидат є у списку БЮТ.

Водночас він зауважив, що Київський апеляційний адміністративний суд відхилив скаргу Партії промисловців і підприємців на рішення Печерського районного суду. Отже, воно набрало чинності. Нагадаємо: Печерський районний суд скасував постанову ЦВК від 30 квітня цього року про відмову в «обнуленні» списку «Нашої України».

Михайло Охендовський також відкинув звинувачення на адресу восьми членів ЦВК від коаліції, що вони керуються вказівками політичних сил, які делегували їх до Центральної виборчої комісії.

А тим часом голова ЦВК Володимир Шаповал видав розпорядження про інвентаризацію виборчих урн і комп’ютерного обладнання, які були передані після виборчої кампанії на збереження місцевим органам виконавчої влади і органам місцевого самоуправління. Для виконання розпорядження найближчим часом в регіони вирушать робочі групи на чолі з членами ЦВК.

Вл. інф.

Три тисячі за мандат

Члена Кіровської ТВК міста Кіровограда затримали працівники міліції «на гарячому», під час отримання хабара від депутата Кіровської райради Михайла Демченка.

Останній пояснив: на засіданні ТВК мало вирішуватися питання про позбавлення його депутатських повноважень через те, що вийшов із фракції БЮТ. Думки членів комісії розділилися, і рішення не було прийнято. Після засідання до нього підійшов «найпринциповіший» опонент, член ТВК від «Нашої України», і запропонував уладнати справу за три тисячі гривень. Як законослухняна людина Михайло Демченко звернувся до правоохоронних органів і на зустріч прибув у спеціально обладнаному автомобілі та з міченими купюрами. Нині, за словами депутата, затриманого звільнено з-під варти. Він вважає, що на міліцію чиниться шалений тиск, хоча й не думає, що член ТВК діяв за вказівкою партії, яку сам пан Демченко поважає. На його думку, член ТВК хотів особисто підзаробити.

Проте є й інша думка про те, що сталося. Заступник голови Кіровської у місті Кіровограді районної ради Сергій Запорожець у своїх коментарях місцевим ЗМІ переконує, що ніякого хабара підозрюваний не вимагав. Він звернувся до Михайла Демченка як до бізнесмена з проханням позичити гроші, про що й написав відповідну розписку. До того ж, за його словами, на час інциденту підозрюваний уже не був членом ТВК, бо декілька днів тому написав заяву про добровільне зняття із себе повноважень члена територіально-виборчої комісії і зареєстрував її у міськвиконкомі.

Олег БОНДАР.

Кіровоград.