Майже у всіх оголошеннях з приводу вакансій обов’язковою умовою для претендента на посаду є наявність освіти, тобто диплома. Чим так приваблює роботодавців так звана «корочка» (а нині — пластикова картка), ми вирішили з’ясувати безпосередньо в них.

Тетяна Володимирівна, власниця однієї із столичних туристичних фірм, пояснила це просто. Люди з вищою освітою мають зазвичай і вищий рівень освіченості. А це сприяє тому, що вони комунікабельніші, розкутіші, а отже, їм легше дається робота з людьми. Тому наявність диплома важлива лише в цьому сенсі. А якого профілю документ, немає значення. Хоча, зазначила Тетяна Володимирівна, побутує думка, що фахівці з вищою технічною освітою нібито успішніші. Проте вона у власній агенції цього не помічала, бо всі її помічниці з гуманітарною освітою. Сама власниця фірми — колишній учитель географії.

НR-менеджер (менеджер з персоналу. — Авт.) рекламної агенції «Проспекс» Олена Ступак:

— Під час прийому на роботу диплом для нас є лише опосередкованим підтвердженням. Основне, що має значення, — це досвід роботи, а також особисті якості пошуковувача на посаду. Хоча це не поширюється, приміром, якщо нам потрібен маркетолог чи бухгалтер, тоді шукаємо фахівця лише з відповідною освітою. Слід також зазначити, що інколи бувають такі випускники вузів, яких колись і в ПТУ не взяли б... Але це питання вже до тих вузів, що їх випускають, а заодно і до держави, що таке дозволяє. Таких ми «відсіюємо» під час співбесіди. Хоча слід зазначити: переважна більшість наших співробітників, виховані, так би мовити, в наших стінах. Спочатку молоді люди приходять до нас підробити промоутерами, і якщо вони себе добре зарекомендовують, виявляють лідерські якості, зазвичай такі особи залишаються в нас на постійну роботу.

Рекрутська агенція «Промоушен», Олена Коршун:

— Ми працюємо з досить відомими і солідними фірмами. Тому переважно вони вимагають від претендентів на вакансії закінченої вищої освіти. До того ж перевага віддається державним вузам, звертається увага навіть на рівень акредитації освітнього закладу тощо. Одне слово, увага приділяється не «корочці», а якості освіти. Друга майже обов’язкова вимога — це стаж роботи. Решту питань з’ясовуємо під час співбесіди з претендентом. Зокрема, це особисті якості, чи може людина працювати в колективі, її сімейний стан, чи має допоміжний фах і всі решта вимог, які нам висуває роботодавець. Стосовно відповідності диплома, то серед технічного персоналу чи таких професій, приміром, як лікар, повар, фінансист тощо, — це обов’язкова умова. Для гуманітарних спеціальностей відповідність диплома необов’язкова, але бажана.