Під час традиційної прес-конференції Голова Верховної Ради Олександр Мороз ще раз прокоментував ситуацію із достроковим припиненням повноважень депутатами від фракцій БЮТ і «Нашої України» та ситуацію, що склалася в Центральній виборчій комісії. Він зазначив, що, оскільки до Центрвиборчкому з приводу заміщення народних депутатів замість вибулих зверталася Верховна Рада, то й відповідь повинен давати Центрвиборчком, а не голова ЦВК Володимир Шаповал. Тим більше що, на його думку, є чимало запитань до процедури припинення повноважень народними депутатами.

О. Мороз процитував звернення до Конституційного Суду, яке свого часу подали депутати від фракції БЮТ, — воно стосувалося частини шостої статті 81 Конституції України. Зокрема, народні депутати від БЮТ ставили запитання, «як слід розуміти, що повноваження народного депутата припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу політичної партії чи блоку з дня прийняття такого рішення, з якого часу у вищого керівного органу партії чи блоку виникає право на прийняття рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата, обраного від цієї політичної партії чи блоку, чи потрібне прийняття нових законів для застосування частини 6 статті 81 Конституції, чи зобов’язана ЦВК на підставі статті 101 Закону України «Про вибори народних депутатів» визнавати повноваження наступного за черговістю народного депутата, чи можна вважати, що в разі прийняття рішення вищим керівним органом політичної партії чи блоку про дострокове припинення повноважень народним депутатом його реєстрація є скасованою ЦВК без будь-яких додаткових рішень ЦВК, чи має ЦВК право перевіряти законність рішення вищого керівного органу партії чи блоку про дострокове припинення повноважень народних депутатів»?

Крім того, тодішній представник Президента у Конституційному Суді, а теперішній голова ЦВК В. Шаповал зазначав, що «за таких умов і депутатська фракція не наділена Конституцією правом на власний розсуд приймати рішення про виключення народного депутата із фракції». Тому Верховна Рада мала б законодавчо вирішити питання застосування частини 6 статті 81 Конституції України, але, з огляду на те, що ухвалення закону залежить від позиції коаліції, Президент пропонував застосувати норми прямої дії для цієї статті Конституції. «Враховуючи, що відповідно до частини шостої статті 81 Конституції повноваження народних депутатів припиняються з дня прийняття рішення вищим керівним органом партії чи блоку, ЦВК має діяти за законом про вибори народних депутатів та законом про Центральну виборчу комісію, ішлося у зверненні до Конституційного Суду, підписаному представником Президента у КС В. Шаповалом», —зазначив Олександр Мороз. «Він же сам написав, що потрібно керуватися законами про вибори та про ЦВК, а сьогодні надсилає відповідь до парламенту, в якій пише, що не знає, що робити», — зазначив Голова Верховної Ради. Саме тому, уточнив О. Мороз, у п’ятницю до Генпрокуратури надійшло звернення народних депутатів з приводу бездіяльності Центрвиборчкому. Він ще раз підтвердив, що категорично проти дострокових виборів, бо це, за його словами, авантюра, за яку розплачуватиметься Україна. «Якщо представники якоїсь партії після виборів побачать, що в них не вистачає голосів для формування більшості, то вони не прийматимуть присягу і парламент не працюватиме. Водночас нові вибори не можна проводити протягом року, а це означатиме або повернення попереднього складу парламенту, або Україна рік не матиме парламенту», — зазначив

О. Мороз.

Відповідаючи на запитання про те, як узгоджуються домовленості про дострокові вибори із запланованим на нинішній тиждень розглядом календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради п’ятого скликання, О. Мороз зазначив, що «вибори можна проводити на законній основі, а поки такої основи немає, то потрібно готуватися до наступної сесії». «Парламент працює у правовому полі, а це означає, що він припинить свої повноваження, якщо кількість народних депутатів налічуватиме менш як 300 і їх ніким буде замістити, проте досі від ЦВК немає чіткої відповіді стосовно цього питання», — сказав він. Також О. Мороз повідомив, що в суботу СПУ ухвалила рішення про потребу використати всі юридичні процедури для запобігання достроковим виборам, але якщо вибори таки відбудуться, то СПУ піде на них самостійно.