Про Зою Бережну писати легко й просто — лише б перо встигало за її розповіддю. «Багаторазовий» депутат, Зоя Яківна, напевне, й була тією рушійною силою, що на минулих виборах у списку першої п’ятірки провела у міськраду представників Блоку Володимира Литвина. Люди йдуть за нею, бо знають: за Бережною стоять не слова, а справи.

У цьому переконалися мешканці мікрорайону Корабел, де Бережна працювала вчителькою в школі й не раз обиралася депутатом. Тепло її серця відчувають тут вихованці відбудованого дитячого садка і люди похилого віку, для яких вона щорічно проводить «Осінній фестиваль», відвідувачі відновлених спортивних майданчиків і просто перехожі, що йдуть впорядкованими за сприяння Зої Бережної доріжками та тротуарами. А для маленьких херсонців, вихованців одного з дитсадків суднозаводу, вона колись, ще за радянської влади, «пробила» екзотичне за тих часів дерево, і тепер вони смакують чай з лимонами із власного саду.

У Херсоні є куточки, створені «на голому місці» і теж завдяки ініціативі депутата. Як, приміром, «Камінь кохання», встановлений у парку Потьомкіна на честь усіх закоханих. Тут народилася й нова традиція — прямо із загсу молодята йдуть до каменя у вигляді двох сердець, щоб пов’язати стрічку та присягнути в подружній вірності.

А яке свято нещодавно відбулося в театрі на честь Дня Матері! У залі навіть чоловіки не могли приховати скупої сльози, коли на сцену виходили жінки-матері.

Ось і нині Зоя Бережна затіяла черговий проект. Як голова міського жіночого клубу «Ініціатива» зібрала небайдужих своїх одноклубниць і запропонувала за власні кошти... одягти на випускний бал дітей-сиріт.

— Я виросла у великій і малозаможній селянській сім’ї, ми рано залишилися без мами. Пригадую свій випускний у школі, на який не хотіла йти, бо не було в що вдягнутися, — розповідає пані Зоя. — Тож і запропонувала жінкам нашого клубу зробити свято сиротам. Ми розподілили між собою 34 випускники 11-х класів, 24 дівчинки й 10 хлопчиків. Мені «дістався» хлопчик, ми вже купили з ним сорочку та костюм, збираємося вибирати туфлі й краватку. Ці діти живуть у сім’ях опікунів, якими найчастіше є бабусі. Як з’ясувалося, 11 дівчаток навіть не думали йти на випускний, через те що не мають одягу та взуття. Тепер у них буде гарна сукня, туфлі, а ще ми оплатимо їм зачіски та макіяж. І, звичайно, зробимо пам’ятні подарунки, щоб сироти, особливо дівчатка, запам’ятали свій перший у житті бал.

На знімку: депутат Херсонської міськради Зоя Бережна — у її робочому кабінеті завжди багато квітів.

Фото автора.