На початку погоджувальної ради глава парламенту Олександр Мороз повідомив, що отримав відповідь голови Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала з приводу звернення Верховної Ради про заміщення народних депутатів, які написали заяви про дострокове складення своїх повноважень, іншими претендентами на депутатський мандат зі списків «Нашої України» та БЮТ. Зокрема, голова ЦВК повідомив, що на теперішній час скасовано рішення про «обнулення» виборчих списків, проте ці постанови судів оскаржені до Апеляційного суду, а тому Центрвиборчком звернувся до судів по роз’яснення. Окрім того, ЦВК зазначає, що хоча закон про внесення змін до виборчого законодавства чинний із часу його ухвалення, проте цей же документ зазначає, що він уводиться в дію з початком виборчої кампанії, але не раніше 60 днів до початку виборів.

Як зазначив О. Мороз, з цієї відповіді складно зрозуміти, що ЦВК мав на увазі. Але, за логікою, якщо суди не завершилися, то це означає, що Центрвиборчком у питанні заміщення вибулих народних депутатів має діяти відповідно до чинного законодавства. Що стосується закону про внесення змін до виборчого законодавства, то, за словами Голови Верховної Ради, закон чинний у тому сенсі, що сьогодні можна готувати відповідну документацію, його може розглядати Конституційний Суд, а тому ЦВК не може посилатися на цей закон, щоб не ухвалювати рішення про заміщення народних депутатів. У зв’язку з цим О. Мороз повідомив, що надішле до ЦВК ще одного листа та звернеться до Генеральної прокуратури з приводу бездіяльності Центрвиборчкому.

Стосовно дострокового припинення народними депутатами своїх повноважень, то, за словами глави парламенту, минулої п’ятниці, відповідно до Конституції і Регламенту Верховної Ради, було завершено процедуру оголошення заяв про дострокове припинення повноважень, але далі відповідні рішення мають ухвалити з’їзди «Нашої України» та Блоку Юлії Тимошенко, бо те, що це було зроблено до ухвалення рішення у Верховній Раді, не відповідає Конституції. І тільки після рішення з’їздів, вважає О. Мороз, крапку має поставити ЦВК. Отже, він впевнений, що сьогодні «парламент правочинний у всіх відношеннях».

Голова регламентного комітету Верховної Ради О. Єфремов, коментуючи повідомлення Олександра Мороза про необхідність направлення до ЦВК ще одного листа з пропозицією розпочати роботу, сказав: без висновку ЦВК неможливо провести деякі юридичні операції із припинення повноважень народних депутатів та «обнулення» чи «необнулення» списків виборчих блоків. «Без рішення ЦВК у Верховної Ради немає підстав для того, щоб юридично зупинити свою роботу і вважати, що ті народні депутати, які написали заяви, склали свої повноваження», — сказав О. Єфремов. Бо лист голови Центрвиборчкому не може підмінити рішення комісії, вважає він. Саме тому відповідно до законодавства, якщо не працює якийсь із центральних органів або хтось блокує його роботу, є підстави для того, щоб Генпрокуратура розібралася, чому цей орган не працює або хто блокує його роботу, — зазначив голова регламентного парламентського комітету.

Окрім того, Голова Верховної Ради повідомив, що 5—9 липня у приміщенні Верховної Ради відбудуться пленарні засідання 16-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, тому перед початком асамблеї пропонується закрити сесію Верховної Ради, маючи на увазі, щоб після завершення асамблеї ОБСЄ за рішенням 150 народних депутатів скликати позачергову сесію Верховної Ради.

Під час пленарних засідань нинішнього тижня Верховна Рада, зокрема, планує розглянути проект закону про внесення змін до деяких законів України стосовно прав релігійних організацій на постійне користування земельною ділянкою; проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування, про розподіл продукції; проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення про встановлення відповідальності за порушення законодавства під час декларування суб’єктами господарювання, що діють на ринку зерна; проект закону про державну програму приватизації на 2007 рік та інші. Також Верховна Рада планує заслухати звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування витрат коштів, отриманих від приватизації ВАТ «Криворіжсталь», звіт тимчасової спеціальної комісії з вивчення питань аналізу стану додержання Конституції та законів України у нормотворчій та правозастосовчій діяльності державних органів посадових осіб, інших суб’єктів владних повноважень, попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань перевірки діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та її підрозділів з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями законодавства України у сфері телебачення і радіомовлення.