У Баку президенти ГУАМ обговорюють економічні проекти і тему безпеки

Президент України Віктор Ющенко перебуває в Баку на саміті ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова). Завдання Бакинської зустрічі — сформувати прагматичний зміст, що дасть перспективу відносинам країн-учасниць цієї організації. Кажучи про питання, що їх обговорюють президенти, Віктор Ющенко виділив першим блоком регіональні економічні проекти. Передусім по енергетичному комплексу. Зокрема, це проект Одеса—Броди і далі — Європейський союз, північна частина Європи. Важливими економічними проектами Президент назвав і низку транспортних, до яких він відносить залізничну лінію від Баку до Грузії і Туреччини, де учасниками будуть й українські компанії, котрі забезпечать відповідні поставки обладнання і матеріалів. Ще один транспортний проект — поромна переправа Керч—Поті—Батумі.

В. Ющенко також вважає дуже значущим і інтеграцію ринків чотирьох країн у режим зони вільної торгівлі. Другим важливим блоком питань у рамках ГУАМ Президент України назвав проекти безпеки.

З візовим режимом від ЄС прем’єр поїде до Москви

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович 21—22 червня відвідає з офіційним візитом Москву. Він візьме участь у другому засіданні Комітету з питань економічного співробітництва Міждержавної україно-російської комісії. У ході засідання буде підбито підсумки роботи всіх одинадцяти галузевих підкомісій. Підсумком засідання комітету має стати прийняття довгострокової програми двостороннього економічного співробітництва. Крім того, за результатами роботи комітету передбачається підписання угоди про врегулювання торгівлі окремими видами металургійної продукції і протоколу на 2007 рік до міжурядової угоди про виробничу кооперацію.

А вчора прем’єр побував у Люксембурзі, де відбулося одинадцяте засідання Ради з питань співпраці між Україною і Євросоюзом. Результатом засідання стало підписання документів про спрощення візового режиму і реадмісію. Зокрема, п’ятирічні багаторазові візи зможуть одержати близькі родичі громадян України, що мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, бізнесмени, журналісти, офіційні особи центральних і місцевих органів влади, постійні члени офіційних делегацій.