Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 30-й тур. 17 червня.

«Ворскла» — «Іллічівець». 3:0. 12 000 глядачів. Голи: Кравченко, 27, Главіна, 75, Маркоскі, 90+2. Нереалізований пенальті: Краснопьоров («Іллічівець», 62). Вилучено Мазуренка («Іллічівець», 60, два попередження), Мальцева («Іллічівець», 63, два попередження).

«Таврія» — «Металург» (Донецьк). 2:0. 2 000. Гоменюк, 27, 78.

«Дніпро» — «Металіст». 0:2. 8 000. Девич, 52, Слюсар, 67. Вилучено Корниленка («Дніпро», 85, два попередження), Костюка («Металіст», 37, два попередження).

«Сталь» — «Зоря». 0:1. 3 000. Бунєвчевич, 66 (п).

«Харків» — «Кривбас». 2:0. 2 000. Гладкий, 37 (п), Чеберячко, 67.

«Шахтар» — «Металург» (Запоріжжя). 0:2. 11 000. Антон Гай, 27, Борш, 85.

«Карпати» — «Чорноморець». 0:1. 11 200. Даниловський, 83.

«Арсенал» — «Динамо». 0:1. 4 700. Федорів, 14. Вилучено Допілку («Динамо», 90, фол останньої надії).

Бомбардири: Гладкий («Харків») — 13 м’ячів, Гігіадзе («Кривбас») — 12, Батиста («Карпати»), Корниленко, Назаренко (обидва — «Дніпро») — по 10.

У разі перемоги в Полтаві «Іллічівець» міг зачепитися за вищу лігу. Проте «Ворскла» своєю грою не дала маріупольцям жодних шансів. Отже, «Іллічівець» і «Сталь» залишають вищу лігу, а на їхні місця прийдуть «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) і «Закарпаття» (Ужгород).

«Динамо», котре ще в попередньому турі юридично оформило чемпіонство, на поєдинок із земляками виставило резервний склад. І здобуло чергову перемогу (до речі, чемпіон не програв жодного матчу!).

Але, з’ясувалося, не тільки в цьому поєдинку керівники динамівського клубу мають намір залучити дублерів. На прес-конференції минулої п’ятниці Анатолій Дем’яненко заявив таке:

— Мене обурило рішення ПФЛ (за зверненням ФК «Шахтар») дискваліфікувати наших гравців Юссуфа та Клебера за порушення в матчі «Шахтар» — «Динамо», який відбувся 23 травня. Зауважу, що ці порушення не були зафіксовані арбітром зустрічі. Й особливо дивує те, чому рішення прийняли не відразу після гри, а через аж 23 дні?! Зазвичай гравця дискваліфікують через день-два після матчу. Футболісти, приміром, могли б уже відбути цю дискваліфікацію і спокійно готуватися до наступного сезону. Однак аналогічного рішення не прийняли до гравця «Шахтаря» Фернандіньйо, який у зустрічі з «Карпатами» зламав ногу львів’янину Ткачуку.

Таке рішення ПФЛ порушує плани підготовки нашої команди до наступного сезону. Адже вона змушена готуватися без провідних виконавців! А попереду —важливі матчі чемпіонату, кваліфікація Ліги чемпіонів! Тому я вирішив продовжити підготовчі збори першої команди, а в матчі за Суперкубок України виставити дублюючий склад. Нехай на нас не ображаються. Всі претензії — до ПФЛ. Відповідальність за результат несу я, а не функціонери з професіональної ліги. Водночас маємо добру нагоду перевірити у справі нашу молодь.

— Можливо, в регламенті є обмеження, які передбачають використання в матчі за Суперкубок гравців другого складу?

— Це справа тренера вирішувати, який склад виставляти на матч. Повторюю, до Одеси поїдуть футболісти, які претендують на місце в основі.

— Але якщо КДК ФФУ не затвердить рішення бюро ПФЛ про дискваліфікацію Юссуфа та Клебера, ви виставите в Одесі головний склад?

— Ні, моє рішення продовжити збори першої команди в Австрії — остаточне.

— Чи не передбачаєте, що, дізнавшися про ваше рішення, тренер «Шахтаря» Мірча Луческу також в матчі за Суперкубок виставить не основний склад?

— Це проблеми клубу «Шахтар». Ми вирішуємо свої питання, а вони нехай переймаються своїми.

— Які динамівські плани на сезон, трансферні зміни?

— Тепер усі гравці основного складу у відпустці. Тому в матчі проти «Арсеналу» довірили зіграти молоді. На нашу команду звалилось величезне психологічне та фізичне навантаження. Хлопці з полегшенням зітхнули лише після матчу з «Карпатами», після якого офіційно стали чемпіонами. Ми хотіли в ювілейний рік перемогти у всіх турнірах. І зробили це. Велике їм за це спасибі. Знаєте, що мені сподобалось у квітні-травні? Високий командний дух! Відчувалось, що, виходячи на поле, наші футболісти готові були один за одного горло перегризти, допомагати та захищати.

Про плани. Після відпочинку 26 червня зберемося в Кончі-Заспі, наступного дня заплановано медобстеження, а 28 червня вирушимо на вже згадані збори до Австрії. Конкретно про трансфери поки що не говоритиму. Напевне, побачите кілька нових виконавців доброго рівня. Когось відрахуємо. Підуть гравці, які рідко з’являлися в основному складі.

На знімку: колеги вітають Віталія Федоріва із забитим м’ячем у ворота «Арсеналу».

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО

(ФК «Динамо»).

Переходи

Донецький «Шахтар» підписав контракт з оборонцем національної збірної України Володимиром Єзерським. Сума трансферу за 30-річного футболіста дніпропетровського «Дніпра» становить 7,5 мільйона гривень. Угода з донецьким клубом розрахована на три роки і набуває чинності 20 червня 2007 року.

І київський «Арсенал» почав виявляти активність на трансферному ринку. Як стало відомо, в наступному сезоні кольори «Арсеналу» захищатиме воротар Віталій Рева.

— Справді, мав продуктивні переговори з представниками «канонірів», — сказав Рева. — Ми прийшли до спільного знаменника, і незабаром я маю підписати угоду.

Лави арсенальців поповнять також гравці алчевської «Сталі» — нідерландський нападник Сендлей Біто і французький півоборонець Пауль Ессола. За інформацією офіційного сайта ФК «Сталь» (Алчевск), обидва футболісти вже підписали контракти з київським клубом.