Відбулася презентація книжки Голови Рахункової палати України Валентина Симоненка «Пятилетки независимости. Экономические эссе».

Видання вже отримало позитивні відгуки в широких колах громадськості, у засобах масової інформації. «Голос України» свого часу також повідомляв про вихід у світ цієї фундаментальної праці.

У передмові до книги президент Національної академії наук України Борис Патон відзначив, що вона «безумовно, є потрібною і корисною. «Продіагностовані» автором хвороби будуть стимулювати владні структури не заганяти їх всередину, а активно лікувати, запобігати спричиненому ними протистоянню в суспільстві і не допускати небажаних форм його виявлення».

Валентин Симоненко виокремив кілька пріоритетних напрямів.

Розбудова держави. Це — вдосконалення системи і якості влади в Україні, яка за п’ятнадцять років незалежності «випробувала» більшість форм, наявних у світі.

Основна проблема: влада в Україні — це високорентабельний бізнес. Має діяти просте правило: влада — це передусім відповідальність, рівність перед законом. «Не зробимо цього — з економічних і соціальних колін країну не піднімемо», — наголошує В. Симоненко.

Наступне питання, яке порушено в книжці: реформування української економіки. Кожний новий уряд, а їх за 15 років було дванадцять, відзначає автор, приходив до влади зі своєю програмою діяльності і починав, як правило, з чистого аркуша. Причини такого становища він вбачає у відсутності довгострокової, стійкої «сеймової» програми економічного розвитку, які є в більшості країн.

Особливу увагу в своїй роботі Валентин Симоненко приділив проблемам бюджетної політики. Розглядаючи бюджет як компроміс між бажаннями і можливостями, він у своїх статтях і виступах намагався переконати, що за ключовим тут словом «можливості» повинно стояти прагнення примножувати їх на всіх рівнях, всіляко сприяти наповненню прибуткової частини бюджету.

Удосконалення регіональної політики, підкреслює автор, є одним із найважливіших і поки що, на жаль, не реалізованих резервів підвищення рівня і деконцентрації влади.

Одна з найболючіших сучасних проблем, вважає автор, є проблема кадрової політики. Без її кардинального поліпшення нормально функціонувати система управління державою просто не в змозі. «Кадрова кадриль», акцентує він, породжує замкнене коло колективної безвідповідальності, в якому і створюється сприятливе середовище для правопорушень і зловживань».

У післямові до своєї книжки В. Симоненко робить актуальний висновок про те, що «на рівні державної політики ми тривалий час не усвідомлювали гостроти проблеми переходу на інноваційну модель розвитку економіки. І тільки тепер, розпочавши четверту п’ятирічку незалежності, відчувається прогрес у практичних діях уряду, в розумінні глибинної суті розвитку економіки України, в розумінні того, що без такого переходу Україна не зможе надолужити багаторічне відставання від держав-глобалізаторів, створити сучасну економіку нового типу, подолати бідність і забезпечити європейську якість життя своїм громадянам».