«Істерію навколо підвищення цін на хліб піднімають представники Блоку Юлії Тимошенко, які володіють борошномельними і хлібопекарськими виробництвами». Саме такого висновку дійшов Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров. Він також підтвердив слова Прем’єр-міністра Віктора Януковича, що на сьогодні немає жодних підстав для підвищення ціни на зерно, борошно і хліб, і в країні вистачає запасів минулого і позаминулого років для того, щоб не було дефіциту фуражного і продовольчого зерна.

Такої самої думки і заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало. Проте вартість хліба продовжує потроху зростати. На сьогодні за підвищеними цінами «голову столу» купують у шістьох областях країни. Серед яких і ті, що прийнято називати «хлібними»: Полтавська, Дніпропетровська. Тож яка причина подорожчання?

— Сьогодні на ринку України, — каже Ярослав Гадзало, — є необхідна кількість і зерна, і борошна. На мою думку, основною причиною підняття цін є чиїсь корпоративні інтереси. На тих заходах, що сьогодні відпрацьовуються урядом для стабілізації ситуації на ринку у зв’язку з посухою, хтось намагається нагріти руки.

Нагадаємо, через неочікувану спеку 5,6 млн. га посівів було зіпсовано. І майже 800 тис. га — загинуло. Але і це, за словами пана Гадзала, не може бути причиною підвищення цін на хліб. Адже станом на 1 червня цього року на хлібоприймальних підприємствах зберігається 4,2 млн. т зерна, з яких 2,2 млн. т — продовольче. Заступник міністра переконаний, що за таких обставин Україна до листопада цього року повністю забезпечена зерном.

«Нещодавнє підняття цін на хліб — результат паніки, якою вдало скористалися певні бізнесові суб’єкти», — переконаний Володимир Слабовський, президент Всеукраїнської асоціації пекарів. Буцімто спрацювали за формулою: штучний дефіцит — реальні кошти. Але взагалі, за його словами, процес зростання ціни на хліб — явище закономірне і природне. Мовляв, сьогодні ціни зростають на все: на пальне, олію, газ. Більше того, за цих умов пан Слабовський пропонує чітко розмежовувати поняття «хліб»:

Є різний хліб: французький багет, круасан, українська паляниця. Є і різні ґатунки борошна. Штучно стримувати ціну на всі види хліба не варто. Я завжди наголошував, що має бути «соціальний хліб». На законодавчому рівні це поняття ніде не затверджено. Але такий продукт є. До того ж у більшості регіонів країни вартість такого хліба не підвищувалась протягом кількох років. Наприклад, сьогодні в Одесі «соціальна хлібина» коштує 96 копійок. Звичайно, наголошує Володимир Слабовський, рентабельність його виробництва, як правило, мінусова. Але існувати «соціальний хліб» повинен.

Зерна правди поки що не знайдено. Скільки піде на його пошуки — невідомо. Але покласти край невмотивованому зростанню цін обіцяють вже найближчим часом.