У східних районах Берліна під знесення підуть одинадцятиповерхові панельні будинки.

На початку 70—80-х років у районах столиці Німеччини Марцан та Хелленсдорф досить швидкими темпами будували, ні, не так звані п’ятиповерхові «хрущоби», а теж панельні, але вже висотні десяти-одинадцятиповерхівки. А нині в такому ж темпі їх зносять.

Чому? Причина в тому, що багато сімей зі сходу переїхали у західні райони ФРН, а нових квартиронаймачів не спостерігається. Ось і стоять ці не дуже привабливі естетично будинки напівпорожніми.

Тому до 2008 року заплановано знести багатоповерхівки на більш як 1300 квартир. Бо утримувати їх для комунальних служб дуже невигідно — постійно ремонтувати, забезпечувати водою, опаленням, світлом. Це стало катастрофічно збитковою справою.

Щоправда, спробували модернізувати одинадцятиповерхівки, зробити їх більш комфортними, перепланувавши квартири на чотири- та п’ятикімнатні і навіть двоповерхові. Так з’явився на одній із вулиць квартал «укорочених» до шести поверхів будинків з повністю перепланованими помешканнями.

Але якщо раніше цей проект модернізації висотних житлових споруд на дуже привабливі міські вілли вважався зразковим, проте він так і залишився єдиним. Бо, по-перше, житло відразу відповідно подорожчало, і охочих на нього знайшлося дуже мало, тож ці будинки теж стоять напівпорожніми. А по-друге, і це найголовніше — на весь проект було витрачено 20 млн. євро. А щоб просто знести всі такі непрестижні панельні багатоповерхівки, підрахували комунальники, потрібно 10 млн. євро. Тож рішення було одностайне: зносити. І робота почалася...

Що зводитимуть на звільнених місцях, невідомо. Пропонується індивідуальне житло, квартали приватних будинків. Але земля під забудову коштує все-таки недешево...

Мюнхен.