Кіно і НАТО

Що таке НАТО? І як до нього ставитися? На ці та інші запитання шукатиме відповідь 10-серійний фільм Вадима Кастеллі «НАТО: свій чи чужий?».

Чотири роки тривала підготовка до проекту, потім — кілька місяців зйомок в Україні й у країнах—членах альянсу. Звичайно, проект потребував чималих вкладень.Частина грошей на картину (380 тисяч грн.) виділило Міністерство закордонних справ. Але, за словами Вадима Кастеллі, в договорі, підписаному з МЗС, одним з пунктів було те, що автори не можуть заздалегідь визначити свою позицію у фільмі. Документальний серіал — про те, як люди їздять по Європі, що вони бачать (не в офіційних столицях і туристичних місцях, а в звичайному житті) і що чують у відповідь на запитання: «А що таке НАТО?». Що ж відповіли знімальній групі, дивіться в нічному ефірі каналу «1+1».

Анастасія СВЄТЛОВА.

У чому сила долі

Театр сучасної хореографії «Київ-модерн-балет» уже увійшов до числа «модних».

Авторський метод головного балетмейстера Раду Поклітару — вільне поєднання всіляких стилів від класики до модерну: «Якщо в тебе відсутні табу, твоя палітра стає яскравішою. Це може здатися еклектикою, але, оперуючи багатьма стилями, я почуваюся по-справжньому вільним».

Він уже заінтригував і шокував київську публіку, проектами «Кармен TV» і «Веронський міф. Шекспірименти». І ось нова сенсація: унікальний арт-проект «Сили долі».Тут класична музика преспокійно вживається з електронним трансом, кітчеве танго — з творами великих Верді і Бойто, а сопрано О. Гребенюк, з’ясовується, цілком сумісне з ультрасучасними хореографічними смаками. А спецефекти! Тут вам і літаючі простирадла, що прикривають постільні сцени, і балансування на величезних більярдних кулях, і несамовите скреготіння гуми...

Цей тисяча перший варіант «Дами з камеліями», нещадно експлуатований класиками (а зокрема Верді), демонструє воістину феноменальну живучість старого сюжету. Але не все так просто. І сюжет, нарешті, вивільняється з-під вердієвського преса. І де грань між класикою і модерном? Та й чи потрібна вона?..

Олеся ІВАНІНА.