Для того щоб послабити загальну недовіру суспільства до політиків, яка виникла внаслідок політичної кризи в Україні, та не допустити перетворення майбутньої виборчої кампанії у виключно кампанію протистояння і конфлікту політичних сил, сьогодні потрібно передвиборну дискусію перевести у площину визначення шляху, яким рухатиметься Україна після виборів.ї

Необхідно розробити план дій влади на 2007—2012 роки, або своєрідну «п’ятирічку успіху для України». Цей документ, зокрема, має передбачати план законодавчої роботи майбутнього складу парламенту на найближчі п’ять років, програму діяльності уряду, програму регіонального розвитку України та низку державних програм, які пов’язані з п’ятирічним терміном. Наприклад, з проведенням в Україні чемпіонату з футболу Євро—2012 пов’язані програми будівництва автошляхів, відповідної розбудови інфраструктури міст, які прийматимуть у себе чемпіонат, розробки туристичних маршрутів тощо.

В Україні мусить бути визначена та обов’язково погоджена суспільством чітка система планування ключових державних завдань, цілей, стратегій і програм, реалізація якої щорічно перевірятиметься та контролюватиметься громадянами. Такий план дій для влади повинен виходити насамперед з інтересів суспільства і не залежати від зміни влади. Дивує, що в Україні стає модно визначати стратегічні проекти для нашої держави без участі українців, без власне суспільства. За часів уряду Юрія Єханурова було модно, щоб стратегію розвитку України розробляли іноземні консультанти за фінансування українських олігархів. А нещодавно один із лідерів Партії регіонів Борис Колесніков поінформував, що тепер зарубіжні експерти розробляють для України «план Маршалла».

Переконаний, що стратегічне планування діяльності України мусить визначатися передовсім українськими фахівцями та експертами і погоджуватися українським суспільством. Саме таку логіку дій розробляє команда БЮТ, яка проводитиме спеціальні форуми, обговорюючи конкретний перелік програм та механізмів діяльності влади на найближчі п’ять років. А голосування під час виборів буде своєрідним чинником легітимації такого плану дій, або розробленої нами «п’ятирічки успіху для України».