Ранкове засідання 15 червня

Ранок у сесійному залі розпочався з оцінок нинішньої політичної ситуації. З боку депутатів від коаліційної більшості пролунала різка критика на адресу опозиції та Президента країни, котрі, на загальну думку, вже розпочали передвиборну кампанію. Член Партії регіонів Михайло Чечетов засудив бездіяльність керівництва Центральної виборчої комісії і запропонували заслухати керівника СБУ з тим, щоб з’ясувати, чи справді за членами ЦВК ведеться таємне спостереження. З політичними заявами виступили Олександр Баранівський, Василь Волга (СПУ), Сергій Рижук, Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів), Валерій Матвєєв, Петро Цибенко (фракція КПУ) та інші. Голова Верховної Ради Олександр Мороз констатував, що складання депутатських повноважень опозиційними депутатами відбувається під тиском, а небажання частини членів ЦВК виконувати свої обов’язки наводить на думку про штучне підігрування певній політичній силі.

Далі народні депутати ухвалили в першому читанні законопроект, яким внесли зміни до статті 2 Закону України «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій». Зокрема, конкретизовано певні підстави для відмов у здійсненні таких операцій і відтепер вони регулюватимуться законом.

Потім оприлюднили заяви народних депутатів, які висловили бажання достроково припинити свої повноваження. Зачитав їх Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. А по закінченні вніс пропозицію внести до порядку денного і затвердити постанову, якою заповнити деякі кадрові прогалини, що виникли внаслідок такого кроку опозиціонерів. Постанову прийняли більшістю голосів.

У першому читанні за основу прийнято зміни до деяких законодавчих актів України стосовно здійснення державного нагляду в галузі зв’язку. А також законопроект «Про товарну біржу». Заступник міністра економіки Валерій Мунтіян відповів на низку запитань. Зокрема, на запитання, чи не поліпшить роботу товарних бірж посилення державного впливу на них, він відповів ствердно.

Проект Державної програми приватизації на 2007—2009 роки доповіла глава ФДМУ Валентина Семенюк. Він упоряковує процедуру приватизації, роздержавлення активів. Об’єкти відтепер продаватимуть разом із землею за участі профспілок, громадських організацій. Управлінські рішення прийматиме головний орган виконавчої влади, а механізм приватизації визначатиме і погоджуватиме Фонд державного майна. Чому не було такої програми раніше, поцікавилися у Валентини Семенюк. Тому що не було політичної волі. Проте фракція комуністів відмовилася підтримати цей законо-проект, але рекомендації комітету з питань економічної політики переважили. І проект програми приватизації на 2007—2009 роки прийняли за основу у першому читанні. Приватизаційне законодавство потребує не лише вдосконалення, а й приведення у відповідність з нормами Цивільного та Господарського кодексів.

Законопроект про внесення змін і доповнень до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (про формування та за-твердження цін та тарифів) після врахування 44 пропозицій народних депутатів прийняли у другому читанні.

На початку ранкового засідання колеги привітали Дмитра СвЯташа (на знімку) з днем народження.