Галичина відзначає Рік Йоана Георга Пінзеля

У рамках відзначення Року Йоана Георга Пінзеля відбулася зустріч голів Івано-Франківської, Львівської і Тернопільської облрад, а також міських голів трьох обласних центрів. Голова Івано-Франківської облради Ігор Олійник назвав цю зустріч другим етапом, бо раніше зібрання такого високого рівня проводилося у Львові, а наступне буде в Тернополі.

Учасники зустрічі, мистецтвознавці, художники, журналісти, музейні працівники, поінформували, що зроблено в їхніх областях для популяризації творчості визначного скульптора ХVІІІ століття. Ігор Олійник підкреслив, що Пінзелем нині цікавляться в Європі. Там називають скульптора другим Мікеланджело і намагаються розгадати таємницю його життя і творчості. Поки що тут небагато здобутків. Досі невідомо, хто такий Пінзель, звідки родом, як опинився в Галичині, де навчався, як і коли закінчив своє життя. Мистецтвознавці намагаються облікувати всі знайдені в Західній Україні його твори. Редактор культурологічного журналу «Ї» Ірина Магдиш презентувала прикарпатцям щойно виданий перший в Україні альбом Пінзеля, де зафіксовано всі відомі 62 роботи майстра, з яких близько 40 належать Львівській галереї мистецтв, 15 — Тернопільському краєзнавчому музею, 6 — Івано-Франківському художньому музею. Альбом уже встиг побувати на Міжнародній книжковій виставці у Варшаві, де свій альбом «Єжи Пінзель» демонстрували поляки.

Наш альбом лише йде до людей. Його собівартість — 200 тисяч доларів, а орієнтовна ціна екземпляра становить 200 гривень. Фахівці кажуть, що ця розкіш варта таких грошей. «Поляки більш як п’ять років говорили про видання свого альбому. А ми зробили свій менш як за рік і на кращому рівні», — зауважив голова Львівської облради Мирослав Сеник. Він також запропонував створити постійну Галицьку консультативну раду, яка допомагала б ефективніше використовувати мистецьку спадщину Пінзеля для зацікавлення туристів. Відомий культуролог зі Львова Тарас Возняк розповів, що львів’яни хочуть сформувати потужну виставку всіх відомих робіт Пінзеля і показати її в Києві, Петербурзі, Кракові — містах, де нині цікавляться спадщиною митця. Він запевнив, що Музей Пінзеля у Львові не буде «складом мертвих речей», тут проводитимуть різні мистецькі акції, зокрема — театралізовану презентацію альбому.

Львів’яни вже випустили путівники, присвячені Пінзелю, поштові конверти, календарі. А тернополяни реконструюють Бучацьку ратушу, над оздобленням якої працював маестро. До Бучача його запросив староста Микола Потоцький, який надав митцю повну творчу свободу. Для цього містечка Пінзель створив одні з найкращих своїх робіт. Голова Тернопільської облради Михайло Миколенко розповів, що облрада розробила низку заходів, зокрема щодо вивчення школи Пінзеля. Це дало перші результати. У селі Товстолуг Тернопільського району виявлено дві скульптури, що, на думку тернопільських знавців, належать до школи Пінзеля.

А прикарпатці запросили гостей оглянути шість робіт майстра, виставлених в Івано-Франківському художньому музеї: трьох ангелів, торс архангела Михаїла, скульптуру Ісуса Христа «Добрий пастир» і декоративну деталь до іконостаса. Ці роботи потрапили до музею з Городенки, з костелу Місіонерів. У цьому містечку Пінзель створив чимало шедеврів. Їх показав учасникам зустрічі місцевий краєзнавець Роман Смеречанський — у греко-католицькій церкві Успіння Божої Матері та костелі Непорочного Зачаття Діви Марії. З робіт великого маестро донині вціліло лише декілька: 13 триметрових фігур з 18 учні ПТУ колись порізали на дрова! А з 200 голівок ангелів, що прикрашали ці храми, вціліло лише шість.

Івано-Франківська область.

Репродукція розп’яття роботи Пінзеля (близько 1760 р.).