Приморське містечко Скадовськ може стати відомим дитячим курортом, аж ніяк не гіршим, ніж Євпаторія, переконані голова Скадовської райдержадміністрації Іван Гончарський та начальник управління у справах сім’ї та молоді області Віктор Трамбовецький. На долю цього лагідного й теплого причорноморського куточка істотно має вплинути закон, що «лежить» на розгляді у Верховній Раді.

Ми все в житті робимо залпом!

Такий девіз обрали юні відпочивальники в дитячому таборі «Аврора». Саме в цьому оздоровчому закладі й зібралися всі зацікавлені сторони, щоб наочно переконатися, що Скадовськ — місто для дітей. Спільне виїзне засідання Херсонського прес-клубу реформ та всіх відповідних управлінь облдержадміністрації й було присвячене проблемам дитячого відпочинку та оздоровлення.

— У колишньому Радянському Союзі налічувалося три курорти для дітей: Євпаторія, Анапа і Скадовськ. Нам пощастило: два з них залишилися в Україні, — розповідає директор «Аврори» В’ячеслав Новак (колеги поза очі називають його Авроровичем). — Але сталося так, що про Скадовськ забули. Коли ми на туристичних ярмарках розповідаємо про свій табір, то найперше, що чуємо: а Скадовськ — це де?..

Слід зазначити, що «Аврора» — це справжнє казкове містечко. Колишній піонерський табір, що належав одному з шахтарських підприємств Криворіжжя, змінив господаря, і та зміна пішла на краще. Тут впорядковано територію, відремонтовано всі будівлі, повністю проведено внутрішні реставраційні роботи. Розв’язали й таку проблему, як мілководне море. Просто на пляжі побудували басейн з морською водою і вже в ньому забезпечили належну глибину. Із задоволенням плюскається тепер дітвора!

Утім, головне в таборі — це його мешканці. Вони живуть за особливими законами дитячого містечка. Тут панує творча атмосфера, що поєднує класичну педагогіку й сучасне новаторство у вихованні та дозвіллі підростаючого покоління. Наскільки все це задовольняє дітлахів, свідчить «пряме опитування»: хоч як прискіпливо допитувалися журналісти, не вдалося знайти жодного, хто хотів би додому і не хотів би ще раз побувати в «Аврорі». Натомість знайшли таких, хто відпочиває тут уже четвертий, п’ятий і навіть шостий рік поспіль! Що й казати: в «Аврорі» дитина відкриває свої таланти в різноманітних гуртках та студіях, тут є свої радіо та телебачення, майбутні журналісти шліфують репортерські навики у табірній газеті. Тут ходять навіть свої гроші — аврики. Не втрималися журналісти й щодо в’їдливого запитання про стосунки дівчаток та хлопчиків. «В «Аврорі» сексу немає, тому діти тут з’являються із автобусів!» — запевнили нас. До слова, ми ніде не побачили тут дитини з цигаркою. Бо вони так «намотуються» за день, що нема коли про це й думати, пояснили вожаті. А загалом, табір «тримається» на ентузіазмі людей, що тут працюють, і насамперед це директор В’ячеслав Новак та старший вихователь Володимир Сергєєв.

Екологічно чисте здоров’я

— За своїми кліматичними характеристиками Скадовськ не поступається кращим курортам світу. Унікальне поєднання моря, сонця, степу з настояним на травах повітрям робить його особливо привабливим для дитячого оздоровлення, — розповідає залюблений у своє місто голова Скадовської райради Олег Старенький, якому не перший рік випадає безпосередньо займатися «просуванням» Скадовська на ринку туризму та відпочинку. — Мілководна затока Чорного моря біля берегів міста прогрівається влітку до 30 градусів. Метеорологи фіксують тут на рік 300 сонячних днів. Вабить край також чистотою екології і передусім вирощуваною тут овочевою та садовою продукцією. А вже знамениті херсонські кавуни та дині, що виростають під пильним оком Південного інституту баштанництва, — то суцільне не лише задоволення, а й здоров’я: виведені вченими сорти давно визнані як особливо цінні своїми лікувальними властивостями.

Курорт ще з царських часів

— Зрештою, екологія — це наш найголовніший козир у розкручуванні бренду, — зазначає голова Скадовської райдержадміністрації Іван Гончарський. — Плани наші амбітні, і тепер, коли ми добиваємося статусу курорту, це не є чимось новим. Скадовськ мав цей статус за радянських часів, курортом він був і за царських, але потрібен закон, щоб набути всіх належних преференцій. Свого часу проблема існувала: у Скадовську рисові чеки підступали близько до моря. Нині питання вирішено, відведено зони, куди рис не досягає. Усі п’ять оздоровчих територій — Лазурне, Цукур, Скадовськ, Красне та острів-заповідник Джарилгач — під контролем санітарної служби та екологів. Нинішнього літа на узбережжі працює 111 оздоровчих закладів. Уперше цього року окремі з них діяли навіть узимку.

Звісно, саме визначення «курорт» більш привабливе, ніж, приміром, «оздоровча зона» — погодьтеся: чи розповідати, як ти відпочивав на «зоні», а чи похвалитися перебуванням на курорті! До всього, впевненіше почуватиметься влада, коли відстоюватиме свої програми розвитку рекреаційних територій. Та й громада отримає кошти в бюджет від спеціального збору, котрі підуть на розвиток міста, на його благоустрій та озеленення. Отож маленьким мешканцям України та інших держав, а на чорноморське узбережжя з кожним роком дедалі більше дітей приїжджають з Росії, Молдови, Білорусі, буде тепло й затишно на дитячій планеті під назвою «Скадовськ».

Херсон — Скадовськ.

На знімку: Іван Гончарський, голова Скадовської райдержадміністрації.

Фото автора.