Буковина і Чернівці вже не раз ставали знімальним майданчиком. Тут знімали і знамениту «Гадюку», і «Тіні забутих предків», і «Захара Беркута», і стрічку «Небезпечно для життя» з Куравльовим, і «Лицаря Айвенго» з шедевральним саундтреком Висоцького. Всього й не пригадаєш.

Цього року в колишньому єврейському гетто та в’язниці, якій понад 100 років, американці зніматимуть фільм про голокост. А цим часом у фортеці давнього Хотина та в селі Рашків Хотинського району відомий режисер Володимир Бортко з українським корінням знімає Гоголівського «Тараса Бульбу». Зватиметься стрічка «Запорозька Січ».

Окремі сцени знімають у Кармелюковій фортеці Кам’янець-Подільського, далі поїдуть до Києва, Варшави та Петербурга. Роль Тараса Бульби режисер віддав Богдану Ступці, задіяний у фільмі і його син Остап, а ще роль отамана Мусія Шила виконує Михайло Боярський. Бортко дуже суворо ставиться і до масовки козаків та ляхів, ролі яких виконують буковинці з навколишніх сіл та інші бажаючі, не менш вимогливий він і до кінозірок. Наприклад, Ступці довелося у 30-градусну спеку близько десяти разів дублювати поєдинок з поляками, які брали його у полон. Боярського режисер змусив під зливою шість разів по-юначому вискакувати на коня. У зйомках батальних сцен беруть участь більш як тисяча піших вояків, у сценах за участі кінноти задіяно 200 вершників.

На околиці села Рашків з видом на Дністер збудували садибу Бульби з дотриманням історичної точності, там — криниця з журавлем, вітряний млин, лазня, стайня, стодола тощо. Завершити зйомки Володимир Бортко планує у лютому наступного року. Стрічку присвятив пам’яті Олександра Довженка і попри не дуже солідний бюджет наполягає на дублюванні фільму українською. Учасники масовки тим часом отримують по 40 гривень на день. Недороге нині козацтво.