З парламентської трибуни Головою Верховної Ради Олександром Морозом та його першим заступником Адамом Мартинюком оголошено понад 150 заяв народних депутатів про їхній вихід із фракцій, а відтак — добровільне складання депутатських повноважень. Отже, у парламенті залишилося менш як 300 депутатів. Проте крапку ще не поставлено. Верховна Рада продовжує працювати, приймати закони та постанови, очікуючи рішення ЦВК про можливість заміщення депутатів, котрі добровільно склали мандати, наступними після тих, хто вибув, кандидатами у депутати з виборчих списків блоків «Наша Україна» та БЮТ.

Тож центр політичного тяжіння перемістився до ЦВК. Але там ситуація ще напруженіша. Цього тижня Центрвиборчком так і не зміг зібратися на жодне засідання, яке чотири рази ініціювали члени ЦВК від коаліції. Вони навіть ініціювали відкрите звернення до Голови ЦВК Володимира Шаповала з вимогою «припинити нехтування законів України і повернути роботу ЦВК у конструктивне русло». Лунали й чергові звинувачення на адресу правоохоронних органів — начебто всюдисуще око СБУ стежить за всіма нещодавно призначеними членами ЦВК, що було спростовано. З боку коаліціянтів знову лунають розмови про можливе переформатування персонального складу ЦВК через фактично параліч його роботи. Черговий глухий кут? Навіть Президент України на плановій щоквартальній прес-конференції визнав, що політичний принцип формування ЦВК не виправдав себе, тож варто на законодавчому рівні «деполітизувати» Центрвиборчком. Але Віктор Ющенко говорив про вже післявиборче майбутнє, а не гаряче сьогодення.

Глава парламенту Олександр Мороз закликав ЦВК зареєструвати народними депутатами кандидатів від блоків «Наша Україна» та БЮТ замість тих, котрі вибули. За його словами, від ЦВК надійшла відповідь, що наразі є більш як 300 претендентів на входження до Верховної Ради. «Обнулення» списку БЮТу нині оскаржено депутатами в Апеляційному суді, а виборчий список «Нашої України» взагалі не було «обнулено», бо під відповідним рішенням партійного з’їзду відсутній підпис з боку ПППУ, партії, котра входила до блоку «НУ». Справу щодо «обнулення» списку «Нашої України» також нині розглядає столичний апеляційний суд. На думку О. Мороза, доки справи перебувають на розгляді в судах, ЦВК повинна «діяти згідно з нормами чинного законодавства, тобто реєструвати наступних кандидатів депутатами.

Парламентарії-коаліціянти сміливо будують плани і на наступний пленарний тиждень, не збираючись «складати зброю» та йти у відпустки. Уже змінено частину керівництва парламентськими комітетами — замість депутатів із опозиції, котрі склали свої мандати, обрано тих, хто має намір продовжувати працювати в нинішньому складі Верховної Ради. Адам Мартинюк пообіцяв завершити цю процедуру наступного вівторка. А депутат-соціаліст Олександр Баранівський запропонував найближчим часом у сесійній залі привести до присяги кандидатів у народні депутати за списками БЮТ і «Нашої України» замість тих депутатів, які склали свої мандати, оминаючи реєстрацію Центрвиборчкомом.

Ще одним із кульмінаційних моментів тижня було півторагодинне спілкування глави держави з журналістами. Окрім коментарів на адресу вищого законодавчого органу держави та його керівництва, найяскравішими були дві тези Президента — його заклик до всіх політичних партій іще до виборів відмовитися від депутатського імунітету й публічно зафіксувати таке рішення у передвиборчих програмах, а також про одного з «кращих миротворців» під час бурхливого переговорного процесу задля виходу з кризи. Ним, зі слів Віктора Ющенка, є не хто інший, як... Ренат Ахметов. А це вже свідчить про істотні суперечності всередині Партії регіонів, які дедалі помітніше виходять із політичних «куліс» на сцену (до речі, представники так званої групи Ахметова нині майже не з’являються у сесійній залі). Лідер Партії регіонів Віктор Янукович спростовує будь-які розмови про розбрат у своїх партійних лавах. «Існують чи не існують розбіжності — все це стає очевидним, коли проходять з’їзди, — стверджує прем’єр. — Поки що на жодному із з’їздів таких розбіжностей не було. У нас із ним завжди іде дискусія з різних питань, але в ній перемагає глибокий сенс і раціоналізм».

Натомість президентську заяву про відмову депутатами парламенту наступного скликання від недоторканності В. Янукович сприйняв, як м’яч коло своїх воріт, що треба негайно відбити, і назвав суто популістською. Політичний футбол триває.