У Заяві профспілок Рівненщини, зокрема, наголошується, що з першого травня 2014 року більш як наполовину підвищується ціна на газ, з першого червня від 10 до 40 відсотків зростають ціни на електроенергію для потреб населення, а з першого липня передбачається підвищення на 40 відсотків ціни на теплову енергію. Вочевидь, це призведе до погіршення фінансово-економічного стану багатьох сімей. Чимало з них будуть просто неспроможні розрахуватися за зрослі комунальні тарифи. Тим часом, за оцінками експертів, газовидобувні підприємства та газотранспортні компанії, які видобувають на території України дешевий газ, отримують надприбутки, а вітчизняні АЕС, у тому числі і Рівненська, через вироблення надлишків електроенергії мають великі проблеми з її транспортуванням і збутом.
То чому громадяни України змушені за спекулятивними цінами купувати український газ і закривати власними грошима проблеми компаній, які виробляють електроенергію? І це при тому, що більша частина українців свої трудові обов’ язки виконують в умовах вкрай низьких заробітних плат і отримують мізерні пенсії.
Профспілки Рівненщини вкотре наголошують: дешевий газ вітчизняного виробництва повинен використовуватися виключно на потреби населення; мешканці Рівненської області, які живуть в оточенні трьох АЕС, повинні мати преференції на зниження ціни електроенергії, що виробляє Рівненська АЕС.
Вимагаємо:
— впровадження справедливих, диференційованих тарифів на газ та електроенергію;
— залишення без нових змін ціни на газ для споживачів, що використовують його у мінімальних обсягах — до 2500 куб. м на рік;
— здійснення зміни ціни на енергоносії поступово, із застосуванням адресних житлових субсидій для малозабезпечених категорій населення;
— забезпечення власного видобутку газу та використання його винятково для потреб населення.
Федерація профспілок Рівненщини наполягає, що ціна на газ та електроенергію повинна бути прозорою на всьому ланцюгу: від місця видобутку та виробітку до оселі споживача. Неприпустимо, коли такі важливі рішення урядовими колами приймаються без широкого попереднього обговорення й урахування думки населення. Вочевидь, що ці волюнтаристські рішення призведуть до енергетичної бідності людей праці та ще більшого погіршення якості їхнього життя.