«Жива музика» продовжує жити

У Києві відбувся VІ Всеукраїнський конкурс юних композиторів-виконавців «Жива музика». Його організували і провели Національна музична спілка, Національна спілка композиторів та асоціація композиторів-піснярів. Мета конкурсу — виявлення і стимулювання творчої діяльності обдарованих дітей, талановитої молоді, які мають нахил до написання музичних творів у галузі фортепіанної, духовної, народно-інструментальної, вокально-інструментальної музики та музики для струнно-смичкових та духових інструментів.

Юні автори, а це переважно учні музичних шкіл та шкіл мистецтв, виконували власні твори різних форм і жанрів: музичні п’єси, прелюдії, триптихи, сонати, ілюстрації до драматичних вистав, кінофільмів, пісні та солоспіви.

На цьому конкурсі журі очолював заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, голова Київської міської організації Національної спілки композиторів Ігор Щербаков.

Найбільше визнання на конкурсі здобули Анастасія Берездецька з Одеси, яка стала лауреатом у двох номінаціях і володарем Гран-прі у старшій віковій категорії, та дванадцятирічна Катя Зацарина з Харкова (на знімку) — лауреат І ступеня в двох номінаціях молодшої вікової категорії.

Яків ГАЛЬЧЕНКО.

Успіх маленької композиторки

Престижну нагороду привезла з Києва юна полтавка Світлана Браілко. Вона посіла третє місце на VІ Всеукраїнському конкурсі юних композиторів-виконавців «Жива музика». Засновником творчого змагання є Національна всеукраїнська музична спілка, організатором — Національна спілка композиторів України.

Шлях до всеукраїнського визнання талановитій 12-річній полтавці відкрила участь в обласному фестивалі-конкурсі «Журавлиний ключ», де вона також була тре-

тьою. Світлана не уявляє себе без музики, творчості, навчається у Малій академії мистецтв. Уроки композиції бере у голови обласної Асоціації композиторів та аранжувальників Віктора Журавля, який по праву розділив успіх вихованки, отримавши диплом всеукраїнського конкурсу. Світлана сама пише і вірші до своїх пісень.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтава.