Ура, відпустка!

Ми так її чекали. Планували, мріяли, ділилися своїми ідеями з друзями й колегами. І от нарешті він настав — період відпусток і повноцінних канікул без «хвостів» у школі, інституті чи на роботі. Ми подумки пакуємо речі й стоїмо на порозі довгоочікуваного відпочинку. Не роздумуйте, планувати відпустку, виявляється, дуже легко: начальник каже, коли, а дружина (або батьки) — де. Залишається вирішити, що робити.

Щоразу з настанням відпустки нас мучить питання: як її провести і урізноманітнити час відпочинку? А вибір занять у нас в Україні дуже великий. У буквальному значенні — від підземелля до небес.

Аматори спелеології можуть вивчити всілякі підземні печери і спробувати себе в скелелазінні. Переваги такого виду спорту — несказанно красиві наскельні візерунки, печери, різні ущелини, плато, гірські вершини. Треба лише врахувати такі чинники: погодні умови, екіпірування, кваліфікацію провідника, власний рівень підготовки й умови ночівлі (в наметах або прилеглих населених пунктах).

Гори можна освоїти також на велосипеді або продумати свій піший похід. Ви зможете робити привал у будь-якому місці за бажанням, оглядати гірські озера, водоспади, мінеральні джерела. Якщо у вас із собою є намет, його можна розбити, де захочете. Правда, якщо оберете такий варіант проведення відпустки, слід враховувати технічні можливості вашого велосипеда, мати спеціальне екіпірування, інструменти для ремонту транспорту і заздалегідь скласти веломаршрут.

Від тривалих багатогодинних прогулянок рівнинами, горами і лісами на конях матимете не менше задоволення, ніж від велопробігу. У «кінному» відпочинку передусім важлива витримка. Адже ви сидите на живій істоті, в якої свій характер, вдача. І хоч теоретично керівник у вашому дуеті — ви, часом навіть найспокійніший кінь бере лідерство в «свої копита».

Влітку особливе задоволення від риболовлі. Ловити можна і на диких, тобто нічийних озерах, і на приватних, де улов вам точно гарантовано. Щоправда, за в’їзд потрібно заплатити (близько 50 гривень). Такий відпочинок, з вудкою, цілком підійде тим, хто обмежений у коштах чи в часі. Ви можете приїхати на велосипедах, розбити намет і на якийсь тиждень абстрагуватися від міської круговерті. Недорого і спокійно. У разі негоди в будь-який момент можете повернутися додому.

Аматори водних видів спорту можуть кататися на катамаранах чи байдарках, займатися рафтингом (сплав по гірських порожистих річках на рафті, надувному судні без каркаса), яхтингом (на яхті) або дайвінгом (підводне плавання з аквалангом). Можна також поїхати в річковий чи морський круїзи. Море задоволення, щоправда, коштує грошей. Якщо оберете «водну» відпустку, зверніть увагу на спорядження, погодні умови, а також врахуйте, що до місця відправлення теж треба на чомусь добратися.

Ті, в кого є автомобіль, можуть легко і швидко подорожувати по всій Україні. Тож ви можете оглядати замки, фортеці, палаци, монастирі, храми. Перевагою такого виду відпочинку є можливість узяти із собою більше речей: намет для ночівлі, спорядження, велосипеди, човен. Мінус — машина теж може зламатися, її неможливо залишити в будь-якому місці. Зате можна відвідати фестивалі, національні базари, соляні шахти, відпочити в автокемпінгу або поїхати на джип-сафарі. Благо, в Україні це теж можливо.

А якщо душа й тіло рвуться вгору, то можна обрати планеризм, стрибки з парашутом і навчитися літати на спортивному літаку. Страшно, ризиковано, недешево, зате, повірте, адреналіну вистачить до наступного літа!