Відбулися Міжнародні педагогічні читання, присвячені 80-річчю педагога-новатора Віктора Шаталова. На зустріч із народним учителем приїхали представники вузів та педагогічних училищ Росії та України.

Його методику використовують багато вчителів, у тому числі за кордоном. У Китаї, приміром, експерименти проводять не лише в загальноосвітній школі, а й у професійних та військових училищах.

У рамках педагогічних читань Віктор Шаталов дав майстер-клас для студентів. «Це був театр одного актора, — поділилася враженнями декан педагогічного факультету Донецького інституту соціальної освіти (ДІСО) Неля Самойленко. — Віктор Федорович уміло використовує голос, інтонацію, логічні наголоси. Маючи фізико-математичну освіту, він блискуче знає літературу та історію. Може на уроці розповісти якийсь історичний факт, продекламувати вірш чи наспівати мелодію».

Перлини шаталівського методу зібрані в грунтовній монографії кандидата педагогічних наук Діани Мальцевої. За підсумками читань видано збірник матеріалів.

Як запевнили на факультеті педагогіки ДІСО, розмова про метод В. Шаталова не завершена і триватиме весь ювілейний для народного вчителя рік. Зокрема, є ідея восени провести ще один цикл зустрічей: імовірно, що це буде творча майстерня педагога.

Особливо зворушливим моментом конференції стало привітання ювіляру від його вчителя — кандидата педагогічних наук, доцента кафедри Донецького національного університету Василя Шокотка. А ось влада — і міська, і обласна — на жаль, у ці дні не приділила уваги видатному педагогу. Хіба до свого 80-річчя Віктор Шаталов не заслужив звання почесного громадянина міста (про присвоєння такого звання свого часу клопоталися викладачі ДІСО)? Так само тихо і майже без преси минули шаталівські читання. Чи не тому, що вчитель-новатор так само не вписується в сучасну систему освіти, як колись — у радянську?

Донецьк.