Хлібороби півострова приступили до косовиці озимих, яка через спекотну й суху погоду почалася на два тижні раніше звичного. Завтра вона вже буде масовою.

Складність ще й у тому, що з наростанням спекотної посухи, за відсутності дощів аж з травня дозрівання ячменю і пшениці прискорюється в геометричній прогресії. Між тим у власному комбайновому парку автономії понад 90 відсотків морально й фізично застарілих СК-5 «Нива».

Збирання на півострові проводитимуть 1461 власний і 700 залучених комбайнів. Та й при цьому навантаження на один агрегат становитиме 373 га, що вище торішнього рівня на 25 гектарів.

Тож косовиця хлібів може затягтися аж на 46 днів (а в деяких районах і вдвічі більше), замість щонайменше двох тижнів, як того вимагають біологічні строки дозрівання зерна й нещадне сонце. Це загрожує значними втратами урожаю, який і без того вже виявився нижчим за прогнозований раніше на півмільйона тонн. У відповідності з корегованими спекою новими робочими планами валове виробництво зерна очікується нині в обсягу мільйона тонн, зокрема пшениці — 619 тис. тонн, ячменю — 303 тисячі тонн. Нагадаємо, що кримчани планували довести цьогорічне валове виробництво зернових до 1,5 млн. тонн і чимало зробили для того, щоб отримати саме такий ваговитий урожай: усуціль витримали всі агротехнічні вимоги, посіви чудово перезимували, отримано хороші сходи, але спека звела всі зусилля нанівець. Сьогодні завдання в тому, щоб з найменшими втратами зібрати весь урожай до зернини і вигідно, за реальними цінами його продати, кажуть кримчани.

Про стан жнивних ланів повідомив нам міністр АПК автономії Павло Акімов: половину нинішнього засіву зернових з 572 тисяч оцінено на задовільно, останні — як пригнічені й критичні, на 30 тисячах га «з гаком» посіви вже загинули. Тривала спека, суховії і відсутність дощів поставили під загрозу урожай зернових і технічних культур в 44 сільгосппідприємствах Криму. Найбільше постраждали Красногвардійський, Сакський і Первомайський райони, де втрачено від 30 до 52 відсотків посівів ярих, особливо ячменю і вівса. Аналогічна ситуація ще в одинадцяти регіонах півострова з чотирнадцяти, де спеціалісти закінчують встановлювати розміри прямих і дотичних збитків хліборобів.

Для оперативного проведення жнив потрібно 17,6 тис. т дизельного палива й 7 тис. т бензину. А забезпеченість на старті жнив становила 13 відсотків — дизельного палива і 9 відсотків — бензину.

Затверджено завдання районам півострова засипати насіння високих репродукцій під майбутній засів не менше 110 тисяч тонн, на посів ранніх зернових під урожай-2008 на площі не менше 561,5 тис. га, підприємствам, містам і районам автономії закупити продовольчого зерна в обсягу 90 тис. тонн, що реально для регіону.

Крим.

Мал.Миколи КАПУСТИ.