На 15 червня запланували старт жнивної кампанії аграрії Херсонщини. Збиральна техніка вже готова до роботи на 90 відсотків. Цьогоріч у господарствах області вийде на лани 1950 комбайнів, що на 112 одиниць більше, ніж минулого року. Залучати, як раніше, техніку з інших регіонів не доведеться — урожай буде скупим, тож впораються хлібороби власними силами.

Першими вийдуть у поле господарства південних причорноморських районів: Скадовського, Каланчацького та Голопристанського.

Якою буде середня врожайність зернових в регіоні, сказати важко — фахівці ще не завершили розрахунків, зазначив перший заступник начальника обласного сільгоспуправління Леонтій Стрельник. Але вже зрозуміло, що запланований у понад півтора мільйона тонн коровай буде менше принаймні удвічі.

Тим часом аграрії зайняті підрахунками збитків, так званим актуванням посівів. Тим, хто це зробить вчасно, буде компенсовано витрати, оскільки уряд погодився визнати область потерпілою від засухи. Отже, невтішні наслідки стихії аграріям має компенсувати держава. Пільги будуть надані й тим, хто брав кредити, — банківські установи враховуватимуть форс-мажорні обставини, до яких належить, зокрема, така природна негода, як засуха. Компенсувати частину внесків держава обіцяє й тим хліборобам, хто застрахував майбутній урожай.