Обмінялися досвідом завдяки сучасним технологіям

Дві години тривала інтернет-конференція, проведення якої ініціював голова Вінницької обласної ради Григорій Заболотний. У режимі он-лайн спілкувалися представники чотирнадцяти обласних рад. Сусіди з Житомира цікавилися, як вінничани розв’язують наболілі проблеми; волиняни запросили на урочистості з нагоди 100-річчя з дня народження Романа Шухевича та 65-річчя заснування УПА; закарпатці хотіли почути, як налагоджено стосунки з центром; Тернопіль просив надіслати матеріали діяльності облради; Дніпропетровськ зареєструвався, але весь час... мовчав.

В області позбулися протистояння між очільниками влади. Раніше конфлікти були характерною ознакою у стосунках перших керівників регіону і обласного центру. Сьогодні вони зуміли знайти спільну мову і разом сповідують у роботі принцип: мінімум політики — максимум економіки. Завдяки цьому вдалося розробити і прийняти на сесії стратегію економічного розвитку регіону до 2015 року. Підгрунтям цієї програми є промислово-технологічні пояси. За словами Григорія Заболотного, йдеться про розміщення промислових підприємств у трьох поясах з радіусом від обласного центру 30—40, 70—80 і 140—160 кілометрів. Це дасть можливість розвантажити обласний центр, а також припинити відплив молоді з сільської місцевості, забезпечивши її роботою і цивілізованими умовами життя.

Проводили інтернет-конференцію в залі обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва. Окрім голови обласної ради, регіон представляли його заступник Віктор Вікалюк та голови трьох постійних комісій —Леонід Козодой, Тимофій Гіренко і Петро Слотюк. Їм удалося налагодити систему підготовки кадрів для місцевого самоврядування (укладено угоду з Вінницьким торговельно-економічним інститутом про отримання другої вищої освіти за спеціальністю «Адміністративний менеджмент»). Серед проблем називали рівень екологічної культури громадян і виплату тіньової зарплати. На Вінниччині один з найнижчих рівнів середньомісячної платні. Водночас вклади населення на депозитних рахунках у банківських установах останніми роками зросли втричі і нині становлять два мільярди гривень. Окремі проблеми не вдається розв’язати через недосконале законодавство. Саме тому, скажімо, не можна об’єднати в одне ціле ресурсні можливості центру і регіонів.

Про себе розповісти й інших послухати

«Рік діяльності Вінницької обласної ради: здобутки і перспективи» — таку тему розмови запропонували вінничани колегам. Усі, крім згаданої Дніпропетровської області, жваво обговорювали проблеми місцевого самоврядування. Вінниця представила себе конкретними справами. Про них інформував голова обласної ради Григорій Заболотний.

Регіон займає 4,5 відсотка загальної території держави. Тут проживають 3,6 відсотка населення країни. Вінничани упродовж останніх років виробляють найбільше цукру і зерна. Загалом, частка промислово-виробничого потенціалу регіону становить 12,7 відсотка. Протягом першого року роботи депутати обласної ради провели десять сесійних засідань, на яких прийняли 289 рішень. За цей час Вінницька обласна рада зменшилася (з різних причин) на чотири депутати, які представляли БЮТ. А замінити їх не було ким, бо «лава» запасних в організації партії виявилася коротка: до передвиборного списку внесли менше половини кандидатів від загальної кількості місць у раді. Урок на майбутнє.

Нова справа спричиняє особливий інтерес

Запитань до Григорія Заболотного було стільки, що він ледве встигав відповідати. «Ви ініціювали інтернет-конференцію, тож на Вінниччині високий рівень комп’ютеризації?» — цікавилися представники Чернігова. Вони також хотіли знати, як представлені в обласній раді жінки. Інтернет-зв’язок на Вінниччині є з усіма райрадами та містами обласного значення і з багатьма селищними радами. До кінця року планується повністю завершити комп’ютеризацію. Представниць прекрасної статі в обласній раді 16 (удвічі більше, ніж у попередньому скликанні). А ось представництво депутатів з районів (їх лише 30 із 96) не задовольняє Григорія Заболотного, бо більшість їх живе і працює в обласному центрі.

Луцьк підтримав вінничан у тому, що економічний розвиток є стрижнем благополуччя громади. Але питання відродження історичної пам’яті нації, духовності, культури, звичаїв та традицій українців, на думку представників Волинської обласної ради, — це рушій розвитку економіки: «Невже створення Української помісної православної церкви не є важливим? Так само, як героїка українського козацтва, звитяга УПА, романтизм шістдесятників...»

Православна церква Київського патріархату протягом останніх років розширила свій вплив на теренах краю, — відповів Григорій Заболотний. — В регіоні немає конфліктів на релігійному грунті. А керівники різних конфесій часто зустрічаються з керівниками області. Козацтво також заявило про себе цілою низкою конкретних справ.

— Нова справа завжди спричиняє особливий інтерес, — каже голова Вінницької обласної ради. — Тому ми й вирішили скористатися можливістю інформаційних технологій. Хотіли ознайомити колег з власними здобутками, почути, що робиться в них. Таке спілкування слугує зміцненню зв’язків між регіонами. Без сумніву, багато з почутого прислужиться нам у роботі.

У перспективі ще одна інтернет-конференція. Заплановано розширити межі спілкування: є намір вийти на зв’язок із країнами СНД. Запозичати досвід треба скрізь.