Цей рік видався багатим на наукові здобутки для біологічного факультету Запорізького національного університету. Чергову перемогу виборола четвертокурсниця Олена Федяй, яка посіла третє місце на Всеукраїнській підсумковій науково-практичній конференції, що проходила в Донецьку.

Студентка запропонувала роботу на тему «Вплив несприятливих екологічних показників Запоріжжя на інтегральні показники біологічного віку студентів».

Тема студентки унікальна не лише для нашого університету, а й України, — зазначив Григорій Чаусовський, науковий керівник Олени, кандидат технічних наук. — Саме на базі Запорізького університету розробили новий моніторинг стану довкілля за показниками його стану. Раніше для визначення біологічного віку людини використовувалися окремі медичні показники, наприклад, аналіз крові. А ми змогли виявити вплив кількісних показників несприятливих екологічних чинників міста на активізацію старіння молоді. Так, скажімо, серед наших студентів зустрічаються молоді люди, чий біологічний вік на п’ять і більше років перевищує справжній.

А з Києва перемогу для ЗНУ привезла подружня пара, студенти-біологи Костянтин та Ольга Лісаковські. Вони перемогли з дисципліни «Основи екології та охорони навколишнього середовища».

Для подружжя особливістю цих змагань стало те, що Костянтин встиг розв’язати 100 тестів за 25, а Ольга — за 40 хвилин замість 90, чим вельми здивували організаторів олімпіади.

Запоріжжя.