Ранкове засідання 14 червня

Пленарне засідання не розпочалось, як було заплановано, о 10-й годині. Бо в кабінеті Голови Верховної Ради Олександра Мороза тривали перемовини з лідерами фракцій «Наша Україна» В’ячеславом Кириленком і БЮТ Юлією Тимошенко, а також із секретарем Ради національної безпеки і оборони Іваном Плющем. За словами депутата із фракції Партії регіонів Ганни Стеців-Герман, метою цієї зустрічі є не допустити главу парламенту до сесійної зали та проведення пленарного засідання, оскільки Верховна Рада п’ятого скликання, як наголошує Президент України, є вже нелегітимною.

Однак о 10.20 пленарне засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Він повідомив, що із 29 народних депутатів із фракції «Наша Україна», котрі вже склали свої повноваження, трудові книжки забрали лише 17, а із 50 бютівців — жоден.

Більш як годину в сесійній залі знову лунали заяви від депутатів та фракцій. Зокрема, Іван Бондарчук (СПУ) стверджував, що з боку коаліції виконано всі зобов’язання, проте з боку Президента триває втручання у роботу судів загальної юрисдикції, заблоковано діяльність КС і ЦВК.

Олександр Ткаченко (КПУ) переконував, що Україну начебто восени чекає катастрофа, бо через посуху ще ніколи не мали такого низького врожаю, як цьогоріч. Тож викидати 400 млн. грн. на вибори, за словами депутата, — це «злочин перед суспільством». О. Ткаченко також заявив, що Верховна Рада «має всі законодавчі підстави розпочати імпічмент Президенту за зраду українського народу».

Сергій Головатий переконував, що немає заяв про складання повноважень народних депутатів, а є заяви лише про вихід із фракції. Проте законодавчо не виписано порядок припинення депутатських повноважень у зв’язку з виходом із фракції. За словами парламентарія, якщо в сесійній залі залишиться менш як дві третини депутатів, треба дати можливість іншим кандидатам із виборчих списків партій і блоків скласти присягу народного депутата — мовляв, це випливає із рішення КС. Тож ЦВК зобов’язана розглянути питання про обрання нових депутатів.

Василь Кисельов (Партія регіонів) також наполягав на тому, що ЦВК повинна зареєструвати народними депутатами кандидатів із виборчих списків партій та блоків, наступних після тих, котрі склали повноваження.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз, коментуючи заяви Президента України під час щоквартальної прес-конференції, назвав вислів Віктора Ющенка щодо припинення повноважень парламенту «некоректним». Він наголосив, що є принцип безперервності влади і Верховної Ради зокрема. Голова Верховної Ради зауважив, що відповідно до статті 82 Конституції може виникнути ситуація, коли в парламенті залишиться менш як 300 депутатів і він не зможе працювати, але на такий випадок передбачено механізм заміщення депутатів. За словами О. Мороза, вже було оголошено 79 заяв народних депутатів про їхній вихід із фракцій «Наша Україна» та БЮТ. Це ті заяви, які не викликають сумнівів щодо їх ідентичності.

О. Мороз розповів, що перед початком пленарного засідання до нього зайшла група народних депутатів від опозиції, а також Секретар РНБО Іван Плющ, котрий представляв позицію Президента, з вимогою оголосити всі заяви депутатів про вихід із фракцій. Проте, за словами Голови Верховної Ради, були й такі депутати, котрі просили його не оголошувати їхні заяви. О. Мороз сказав, що запропонував депутатам, які бажають скласти повноваження через вихід із фракцій, зайти до керівника секретаріату ВР і підтвердити свої заяви та бажання скласти повноваження.

Потім головуючий Олександр Мороз оголосив заяви ще 26 народних депутатів про їх вихід із фракцій БЮТ і «Наша Україна».

Голова Верховної Ради повідомив, що ці документи і протокол буде негайно відправлено до ЦВК. І доки не буде одержано відповіді від ЦВК про неможливість заміщення народних депутатів, парламент працюватиме у пленарному режимі. Якщо з боку ЦВК буде підтверджено неможливість заміщення депутатів іншими кандидатами з виборчих списків, народні обранці працюватимуть у комітетах та фракціях до складання присяги новообраними депутатами. Глава парламенту також повідомив, що направив подання до суду про позбавлення депутатських повноважень Олександра Турчинова і Романа Безсмертного, оскільки ті суміщують депутатські мандати з роботою у виконавчих органах влади.

У свою чергу лідер фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко після перемовин у кабінеті глави парламенту заявив в інтерв’ю журналістам, що депутати-опозиціонери вимагали від Голови Верховної Ради негайно зачитати всі заяви про вихід із фракцій тих народних депутатів, повноваження яких достроково припинено з’їздами блоків. «Але ми отримали половинчасте рішення і практично відмову, — сказав В. Кириленко. — Вкотре нам запропонували підтвердити заяви». За словами лідера «Нашої України», депутати від опозиції готові на прохання О. Мороза ще раз особисто підтвердити свої заяви і прийти заради цього будь-куди, окрім сесійної зали парламенту.

Депутати ухвалили в цілому зміни до закону про місцеве самоврядування в Україні з пропозиціями Президента; зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення правил безпеки польотів; закон про упорядкування надання пільг з оплати послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій; комунальних послуг та придбання твердого побутового палива; зміни до закону про основи соціальної захищеності інвалідів щодо державного замовлення.

Учора депутати вітали з днем народження своїх колег Євгена Мармазова, Миколу Злочевського, Станіслава Арженікіна і Володимира Левцуна.