Спеціалісти головного економічного управління Запорізької міської ради представили комп’ютерну програму управління фінансовими ресурсами комунальних підприємств, яка має назву «Віртуоз». Незважаючи на популярність інформаційних технологій, досі не було спроб узяти під контроль фінансові потоки комунальників і з’ясувати справжні причини хронічної вбогості цієї сфери.

Докопатися до причин інертності нескладно. За словами керівника проекту Олександра Заславського (Інститут кібернетики НАНУ), вона вигідна чиновникам. Саме тому впроваджувати нову програму в містах не поспішають. Запоріжжя — приємний виняток. Міська влада тут зацікавлена в підвищенні ефективності роботи підприємств та зниженні непродуктивних витрат.

Коли оборот грошей простежуватиметься, як на долоні, прибуток складе десятки тисяч, а на великих підприємствах — і мільйони гривень, переконаний перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Володимир Грищенко. Нова система електронного моніторингу покладе край і «ручному» управлінню фінансами. На думку заступника міського голови, начальника фінансового управління міської ради Валентини Малиш, ця програма особливо стане в пригоді підприємствам, де затримують заробітну плату. Очікується, «Віртуоз» дасть місту можливість розпрощатися з поняттям «збиткове комунальне підприємство». Проект уже запустили в комунальних підприємствах «ЕЛУАД» (експлуатаційне лінійне управління автомобільних доріг), «Зеленбуд», «Водоканал», у концерні «Міські теплові мережі», у виробничо-ремонтних експлуатаційно-житлових об’єднаннях №№ 2 і 8.

Новинка зацікавила депутатів міської ради. Так, голова земельної комісії Роман Таран сподівається, що наступним кроком стане впровадження контролю на ринку землі та в системі управління об’єктами спільної власності територіальної громади Запоріжжя. А міського голову Євгена Карташова тішить можливість просто на своєму робочому місці, лише ввімкнувши комп’ютера, дізнаватися про ситуацію на підприємствах.