У Дніпропетровську два хлібозаводи (№9 і №10) підвищили ціну на хлібобулочні вироби на 20—25 копійок, що спричинило різку реакцію Прем’єр-міністра України Віктора Януковича. На засіданні уряду він назвав такі дії дніпропетровських пекарів неприпустимими, а керівництво облдержадміністрації звинуватив у відсутності належного контролю, додавши, що голова Облдержадміністрації проситься у відпустку, але може статися так, що вона буде звільнена.
Перший заступник голови ОДА Григорій Вербицький учора провів прес-конференцію, на якій повідомив, що підвищення цін на хліб були безпідставні і вже пекарі повернулися до попередніх цін. А начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Любович запевнив, що підстав для підвищення цін в області немає. Як нам повідомили в прокуратурі Дніпропетровської області, у зв’язку з підвищенням цін на продукти харчування, у тому числі зростання цін на хліб більш як на 20 відсотків, прокуратурою Дніпропетровської області організовано та проводяться перевірки із зазначених питань. До перевірок залучені контролюючі органи: територіальне відділення Антимонопольного комітету України, Державна інспекція з контролю за цінами, податкова адміністрація та головне управління сільського господарства облдержадміністрації. За результатами перевірок, у разі виявлення порушень, прокуратурою області будуть прийняті жорсткі заходи реагування, аж до порушення кримінальних справ. Поживемо — побачимо, як розвиватимуться хлібні пристрасті на Дніпропетровщині.
Михайло СКОРИК.
Дніпропетровська область.
Підстав для подорожчання хліба немає
Безпідставною є тривога з приводу стрімкого підвищення ціни на хліб і у Вінницькій області
Заступник голови Вінницької облдержадміністрації з аграрних питань Василь Черній обгрунтував цю тезу тим, що в регіоні є «солідний перехідний запас зерна». За його словами, в області відпрацьовують всі аспекти «хлібного питання». Зокрема, планується відновлення випічки й реалізації «соціального хліба» для малозахищених. З резервних запасів зерна підтримають ті господарства, де зазнали найбільше збитків від засухи, градобою і змиву посівів зливами. Загалом стихія «витолочила» 10,7 тисячі гектарів зернових і технічних культур.
Незважаючи на це, зернових в області, за попередніми прогнозами, буде не менше минулорічного показника —два мільйони тонн. По-перше, Вінниччина менше потерпіла від засухи, ніж сусідні південні регіони. По-друге, тут збільшили посівні площі на сто тисяч гектарів, 40 тисяч з яких відведено під зернові.
Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.
***
Погодні умови спричинили втрату близько 3 відсотків посівів зернових культур, ще 30 відсотків — під загрозою загибелі, якщо погода не зміниться найближчим часом. Про це заявив журналістам голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко. За його словами, через недостатність вологи в грунті повторний посів неефективний. За оцінками фахівців, області необхідно буде додатково придбати 550 тисяч тонн зерна. Крім того, план закупівель до державного запасу в області становить 125 тисяч тонн. Доброю новиною для сільгоспвиробників керівник області назвав подорожчання однієї тонни зерна: на 200 гривень порівняно з минулим роком.
В. Логвиненко висловив упевненість, що найближчим часом вартість хліба залишиться без змін: «До 1 серпня достатньо зерна, щоб забезпечувати хлібопечення. Не думаю, що в найближчий місяць ціни на хліб підвищуватимуться».

Донецька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.