Це завжди хвилювало абітурієнтів та їхніх батьків.

Доріг багато. Треба пробувати. Може, ваш учень навчався в профільному класі і йому це подобалося? Тоді залишається підібрати вуз з відповідним напрямком.

Може, ваша дочка з дитячого садка відвідувала драматичний гурток, а в випускному класі захопилася вивченням англійської мови? Не переконуйте її в перевагах акторської професії, перспективами якої ви вже встигли захворіти і для протекції навіть знайшли потрібних людей. Ці два захоплення можуть чудово ужитися й пізніше породити третій, новий, інтерес.

Не намагайтеся підштовхувати дитину туди, куди вступає багато хто, звідки можна чекати і грошей, і слави, і пошани. Молодим людям не можна поспішати, а краще прислухатися до себе, може, навіть рік-другий поекспериментувати, пошукати — і цей шлях відкриється, рішення прийде саме собою, як натхнення. Це куди важливіше, ніж поспіхом улаштуватися, особливо по блату й за великі гроші, у престижний чи «дохідний» вуз, потім неохоче закінчувати його й усе життя «тикатися» з одного місця роботи на інше.

Батьки, які вирішують за дітей, насправді беруть на самих себе відповідальність за життя свого чада. Інфантильна, ведена, слухняна молода людина стає нездатною на самостійний рішучий крок.

Цікава професія, будь-яка хороша справа потребує великої праці, до якої дітей потрібно готувати з раннього дитинства. Тому перед вибором життєвого шляху зупиніться, як радить А. Ейнштейн, сядьте разом зі своєю дитиною на уявну лавочку і не поспішаючи, разом подумайте, куди йти далі. І допоможіть їй вибрати свою дорогу, свою колію.

І ще. Ми часто кажемо: «Чим зайнятися?», але рідко переймаємося питанням і не ставимо його нашим дітям: «Ким і яким бути?» І часом забуваємо, що саме відповідь на це запитання багато в чому визначає наш життєвий шлях і справу, якій ми себе присвятимо. Адже недаремно кажуть, що не місце прикрашає людину, а людина — місце.

Якщо ви хочете довідатися, якого роду професія підходить вашому синові чи дочці, вам допоможуть спеціальні психологічні тести або консультація фахівця з профорієнтації.

Київ.

На знімку: Валерія Бондар на Дні кар’єри-2007 в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана.