Мінагрополітики підвищило мінімальні та граничні закупівельні ціни на зерно 2007—2008-го маркетингового року

Нові розцінки відповідно до зареєстрованого в Міністерстві юстиції наказу набувають чинності з 18 червня, саме тоді, коли в Аграрному фонді слід очікувати зерно нового врожаю. Ціни на м’яку і тверду пшеницю першого класу зросли на 100 гривень на кожній тонні. З урахуванням ПДВ — мінімально до 1000 і 1090 гривень відповідно. На пшеницю третього, найбільш поширеного сорту, ціновий формат становить 875—951 гривню. За жито усіх класів Аграрний фонд даватиме на 200 гривень більше —до 900, 850 і 800 гривень за тонну. Розмір бюджетної позички під заставу зерна відповідно до закону про підтримку сільського господарства для зазначених сільгоспкультур сягне 80 відсотків від мінімальної ціни.

Орієнтири для організованого ринку враховують інтереси аграріїв, але через спекулятивне зростання цін на зерно і борошно, інфляційні ризики, невизначеність щодо експортних обмежень — тільки умовно. Ще те запитання, чи продаватимуть аграрії зерно за цими цінами, якщо, того й гляди, на внутрішньому ринку воно коштуватиме стільки, як на зовнішньому, а от трейдерів, які тримають в портових елеваторах до 600 тисяч тонн зерна, вони навряд чи влаштують. З другого боку, для закупівлі у Аграрний фонд двох мільйонів тонн зерна нового врожаю (за урядовими планами) треба щонайменше 1,5 мільярда гривень, яких бюджет не передбачає.

Початок червня показав, як вербальна нестриманість деяких політкоментаторів може розгойдати ринок. Спекулятивний стрибок середніх цін на борошно сягнув 1700 гривень за тонну, змусивши пекарів здригнутися. У Дніпропетровську всі сорти хліба подорожчали в середньому на 20 копійок. Адже працювати з мінімальною рентабельністю їм дає можливість ціна на борошно вищого гатунку, яка не перевищує в середньому 1300 гривень за тонну.