Учора мало відбутися засідання Центральної виборчої комісії. Її скликання ініціювали члени ЦВК, обрані за квотою коаліції. Ось уже тиждень вони прагнуть зібратися, щоб висловити невдоволення своєю бездіяльністю. Однак жодного разу ЦВК не змогло зібратися у повному складі — не вистачало кворуму. У середу чергова спроба знову не дала результату. Член ЦВК від коаліції Михайло Охендовський, як повідомило агентство «Інтерфакс-Україна», висловив сподівання, що засідання відбудеться найближчим часом: «Не хочеться звертатися до суду з приводу бездіяльності».

У свою чергу, інший член ЦВК від коаліції Олександр Чупахін вніс пропозицію звернутися до Президента, щоб той вніс вмотивоване представлення у парламент про припинення повноважень нинішнього складу ЦВК.

Окрім того, члени ЦВК від коаліції обурюються тим, що голова комісії Володимир Шаповал одноосібно розподілив коаліційну квоту у регіонах.

А тим часом Президент країни Віктор Ющенко на прес-конференції висловив невдоволення політизацією ЦВК. На його думку, цей орган має бути політично незаангажованим. Щоправда, глава держави одночасно призначив своїм постійним представником у ЦВК Марину Ставнійчук, яка донедавна була заступником голови Центральної виборчої комісії.

Таке рішення викликало критику з боку Прем’єр-міністра Віктора Януковича. На його думку, це форма тиску на ЦВК. Прем’єр закликав главу держави скасувати свій указ. На думку аналітиків, ситуація, яка складається у ЦВК, на користь опозиції. Вона не дала змоги замінити депутатів, які вирішили покинути парламент. З другого боку, Центральна виборча комісія стала заручником інтересів різних політичних сил.