Генеральний директор державного концерну «Укратомпром», президент НАЕК «Енергоатом» Андрій Деркач і глава Росатома Сергій Кірієнко підписали протокол про наміри співробітництва між підприємствами атомного енергопромислового комплексу України і Російської Федерації.

Завдання забезпечення енергетичної безпеки і розвитку атомної промисловості, які стоять перед обома країнами і закріплені у відповідних державних програмах України і Росії, вимагають від сторін консолідації науково-технічного, виробничого, кадрового, інвестиційного потенціалів. «Заплановане співробітництво розглядаємо як перспективу на найближчі 15—20 років», — заявив Андрій Деркач.

«Процеси у нас йдуть паралельно. До кінця року буде завершено формування структури «Укратомпрому» і закінчиться створення Атоменергопрому Росії. Продовжуємо консолідувати активи. Цей процес триває в усьому світі. На першому рівні формується одна компанія, яка представляє енергетику, на другому — відбувається формування ТНК. На глобальному ринку нині працюють три-чотири гравці. Те, що ми робимо сьогодні, — підстави для того, щоб зайняти серйозну нішу, претендувати на позиції одного з лідерів світового ринку атомної енергетики», — накреслив загальні цілі Сергій Кірієнко.

В «Укратомпромі» та Росатомі обговорюють механізми створення спільних підприємств і взаємної участі в активах, розглядається також можливість передачі Україні технологій з виробництва окремих компонентів ядерного палива. Таку диверсифікацію Андрій Деркач охарактеризував як корпоративну і назвав базовими принципами її здійснення паритетність оцінок активів, публічність відносин і поетапність самого процесу.

Підписаний документ зачіпає всі спектри можливого співробітництва в атомній енергетиці. Сторони мають намір розвивати відносини в напрямі науково-технічного забезпечення атомної індустрії, модернізації і продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків, проектування і будівництва нових АЕС, виходу з російсько-українською продукцією на ринки третіх країн.

Керівники атомних структур України і Росії домовилися на найближчу перспективу про такі спільні проекти на українській території, як освоєння Новокостянтинівського родовища уранових руд у Кіровоградській області і будівництво 3-го та 4-го енергоблоків на Хмельницькій атомній станції. У свою чергу, українські підприємства отримають доступ до замовлень у сфері атомного машинобудування з федеральних програм, у країні буде створено стратегічний резерв ядерної сировини і палива на рік. Також в уряді розглядається можливість участі України в створенні і роботі міжнародного центру із збагачення урану в Росії (Ангарськ).

На знімку: Андрій Деркач (праворуч), президент НАЕК «Енергоатом», і глава Росатома Сергій Кірієнко.