Надворі — спекотне літо, тому попит на холодненьку мінералку стрімко зростає. Нині такої продукції у наших магазинах не бракує. І вибір широкий. Рішення приймаєш не одразу. Як же знайти справді якісну воду?

Відповідно до міжнародної класифікації, бутильовані води розділяють на дві групи: підготовлені упаковані та природні мінеральні. Перші можна видобувати з будь-яких водних ресурсів, у них часто додають спеціальні мінеральні речовини, їх штучно мінералізують, хімічно очищують. Тобто структура води може підлягати стороннім змінам. Природні мінеральні добувають із природних джерел, не порушуючи їх хімічних та фізичних властивостей. Розливають таку воду неподалік від місця добування, дотримуючись необхідних санітарно-гігієнічних норм.

Саме до таких вод і належить «Моршинська», спрагу якою відтепер зможуть втамовувати ще більше українців. Новий потужний завод з її розливу «Оскар», який належить холдингу ІDS Group, нещодавно відкрили у Моршині, що на Львівщині. Збудували нові потужності рекордно швидко — за півтора року. Вклали близько десяти мільйонів доларів. На заводі встановили три швидкісні виробничі лінії, що дає змогу щодоби розливати дев’ятсот тисяч літрів води. Вони працюють у режимі повної автоматики і не потребують постійного втручання з боку персоналу. Тільки з новітньої німецької лінії «Кронес» щосекунди сходить шість пляшок «Моршинської». Тож цьогоріч обсяг випуску продукції збільшать до 180 мільйонів літрів, тоді як минулого року цей показник становив 140 мільйонів літрів. А до кінця 2009-го запустять ще дві лінії, що дасть змогу розливати більш як два мільйони літрів води щодоби. Важливо, що це ніяк не позначиться на запасах води в родовищі, які постійно поновлюються.

Як зазначив на прес-конференції з нагоди відкриття підприємства генеральний директор ІDS Group Микола Кміть, старі виробничі лінії незабаром продадуть. Охочих придбати обладнання вистачає, адже воно хорошої якості. Микола Кміть також наголосив, що завдяки новому комплексу холдинг планує цьогоріч збільшити свою частку на вітчизняному ринку мінеральних вод з нинішніх 22 до 24—25 відсотків. Стосовно «Моршинської», то цю мінеральну воду вже добре знають за межами нашої країни — у Росії, Білорусі, Молдові, Польщі, Сполучених Штатах та Німеччині. А Італія та Франція виявили бажання реекспортувати «Моршинську» до Близького Сходу — в Кувейт, Саудівську Аравію. Це й не дивно, адже її виробництво відповідає європейським стандартам. «Моршинську» видобувають із чотирьох каптажів — спеціальних водозбірних споруд, які захищають джерела від будь-яких зовнішніх упливів. Цікаво, що шлях від джерела до пляшки триває лише сім хвилин! Тому хімічний склад і фізична структура води залишаються незмінними. Своїми природними властивостями вода завдячує екологічній чистоті регіону. До речі, її температура залишається незмінною протягом року — вісім-дев’ять градусів. А геологічна будова родовища така, що воно дещо підняте відносно навколишніх територій. Це дає змогу захистити його від проникнення забрудників. До того ж навколо джерел простягаються десятки кілометрів заповідних лісів і немає будь-яких промислових об’єктів.

Перше джерело у Моршині — «Під Матінкою Божою» — відкрили 1879 року. За легендою, біля нього дітям явився образ Божої Матері. А вивчати властивості мінеральних столових вод міста почали ще за часів Австро-Угорської імперії. Раніше моршинську воду використовували лише для потреб місцевих курортів. 2000 року постановою Кабінету Міністрів родовище віднесене до категорії Унікальних. Історія «Моршинської» триває й нині.

На знімку: з новітньої німецької лінії «Кронес» щосекунди сходить шість пляшок «Моршинської».

Фото прес-служби холдингу ІDS Group.