Верховна Рада України п’ятого скликання неправочинна, а дочасні парламентські вибори 30 вересня — невідворотні. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко на щоквартальній прес-конференції під назвою «Політика нового реалізму», яка відбулася на «зеленій галявині» секретаріату глави держави.

Президент наголосив, що з його боку та з боку опозиції виконано всі домовленості для виходу з кризи, яких було досягнуто під час перемовин політичних сил. Проте керівництво Верховної Ради, продовжуючи проводити пленарні засідання парламенту, за його словами, «маніпулює поточною політичною ситуацією». Віктор Ющенко повідомив, що 7—8 червня надійшли листи за підписом керівника управління кадрів Верховної Ради про те, що парламентським апаратом підтверджено 167 підписів народних депутатів під заявами про їхній вихід із фракцій «Наша Україна» та БЮТ. «Отож сьогодні настала норма дії статті 82 Конституції, яка свідчить, що Верховна Рада є повноважною за умови обрання не менш як двох третин її конституційного складу, — підкреслив Віктор Ющенко. — Сьогодні двох третин складу парламенту немає, бо спрацював пункт 6 статті 81, в якому зазначено, що повноваження народного депутат припиняються з дня його виходу з фракції». Президент нагадав, що відправив вербальні грамоти про неправочинність нинішнього парламенту послам усіх держав, акредитованих в Україні, та наголосив, що дострокові вибори є «унікальною нагодою очистити всі брудні конюшні», побороти корупцію у вищих ешелонах влади.

Президент також заявив, що виборчий процес уже фактично розпочався. І закликав усі політичні сили до ведення зваженої, конструктивної та чесної виборчої кампанії, а членів ЦВК — «не втягуватися в політичні доктрини і цілі», а лише забезпечувати виборчий процес. «Гарантую, що жодного адміністративного чи силового тиску на виборчий процес не буде, — пообіцяв Президент. — Але, з другого боку, в межах своїх повноважень зроблю все, щоб органи правопорядку і ЦВК чітко реагували на можливі порушення виборчого законодавства». Віктор Ющенко назвав «помилковим» політичний принцип формування ЦВК, бо він нині спричиняє багато труднощів у роботі комісії, і висловився за деполітизацію ЦВК на законодавчому рівні.

Ще одна політична заява глави держави — заклик до кандидатів у депутати підписати публічне зобов’язання скасувати депутатську недоторканність, коли вони пройдуть до новообраного парламенту, що має потім бути реалізовано шляхом внесення змін до Конституції. «Наріжним каменем виборчої кампанії для демократичних сил має стати зобов’язання скасувати необмежену депутатську недоторканність», — сказав Президент.

На запитання про можливу коаліцію в парламенті після виборів 30 вересня Віктор Ющенко відповів, що сьогодні українське суспільство найбільше потребує коаліції демократичних сил. А тому головне завдання демократичних сил «побачити за деревами ліс», тобто забути всі образи і побачити мету, яка може об’єднати.