Керуючись фундаментальними принципами статусу неурядових організацій Європейських держав, констатуємо про:

• повну відсутність державного механізму контролю щодо забезпечення гарантій прав авторів на результати їх творчої діяльності, закріплених Конституцією України, законами України «Основи законодавства України про культуру», «Про власність», «Про авторське право та суміжні права», «Про кінематографію», Бернською конвенцією, Договором Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право, Директивою Євросоюзу стосовно прав прокату та авторського права, Договором ТРІПС, дотримання яких є обов’язковими умовами для вступу України до СОТ та Євросоюзу.

Керуючись виключним правом Авторів — дозволяти або забороняти використання їх творів як об’єктів приватного права інтелектуальної власності та повноваженнями, наданими законом та власними статутами, Національна спілка кінематографістів України разом з Всеукраїнською громадською організацією з колективного управління майновими правами авторів аудіовізуальних творів «Гільдія кінорежисерів «24/1»» прийняли колективне рішення:

1. Заборонити будь-яке використання українських кінофільмів (анімаційних, документальних, ігрових тощо) засобами ефірного та кабельного телебачення на всій території України з 1 липня 2007 року.

2. Пропонувати Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення зобов’язати всі телерадіоорганізації України укласти до

1 липня 2007 року встановлені Законом України «Про авторське право та суміжні права» договори з відповідними організаціями колективного управління правами авторів творів, виражених в аудіовізуальній та звуковій формах, про надання не виключного права на використання творів та виплати встановленої законодавством винагороди за їх використання.

3. Застосувати санкції відповідальності до всіх телерадіоорганізацій, незалежно від форми їх власності, в разі порушення ними законодавства України, що охороняє приватні права інтелектуальної власності на результати творчої діяльності.

Вважаємо за необхідне повідомити про спільне рішення авторів аудіовізуальної та музичної сфери звернутися з питань захисту своїх прав за підтримкою до міжнародних організацій — ЮНЕСКО, ВОІВ та СОТ.

За дорученням Пленуму НСКУ Голова НСКУ Борис САВЧЕНКО,

члени Ради Авторів «Гільдії кінорежисерів 24/1»:

Михайло ІЛЛЄНКО, Сергій КУЛАКОВ, Ігор ПОКЛАД, Артур ЛІ, Олексій ЛЕВЧЕНКО, Георгій ДАВІДЕНКО, Сергій ГАЛЕТІЙ.