Схоже на те, вважає багато дослідників. Якщо, звичайно, так триватиме й далі, то доведеться комусь знову будувати ковчег і вантажити на нього «всякій тварі по парі». Радує, правда, що це не відбудеться в недалекому майбутньому.

Нагадаємо, танення криги, що покриває Гренландію, за останнє сторіччя поповнило Світовий океан більш ніж на 50 мільярдів тонн води, піднявши його рівень майже на 23 сантиметри. Процес, спричинений глобальним потеплінням клімату, вже підвищив ризик затоплення берегових територій у всьому світі. Згідно з результатами проведеного американськими фахівцями дослідження, опублікованими в журналі «Сайєнс», щорічно цей найбільший острів нашої планети втрачає 17,6 квадратних кілометри свого крижаного покриву (що приблизно становить 0,001 відсотка його льодовиків).

Учені підрахували: якщо весь льодовий панцир Гренландії розтане, рівень Світового океану підніметься на 6,4 метра. Проте вони заспокоюють: неминучої у зв’язку з цим катастрофи в найближчі тисячі років не станеться. Але є причини для занепокоєння і не в такому вже далекому майбутньому: задовго до настання «вселенського потопу» поступове підвищення рівня морів змусить покинути нині прибережні території мільйони людей. Першими жертвами стануть європейські держави, розташовані в низинних районах континенту, — Голландія, Бельгія, Німеччина, Франція. Зникнуть з лиця землі Бангладеш, велика частина Пакистану та Індії, багато країн Південно-Східної Азії, острівні держави Тихого океану. Скупченість населення на планеті досягне катастрофічних меж. А втрата сільськогосподарських земель спричинить нестачу продовольства. Загалом, потоп принесе з собою не тільки суто екологічні проблеми, а й безліч соціально-економічних.

Унікальне таке дослідження з вимірювання льодів американські вчені провели на острові з використанням сучасної лазерної техніки, встановленої на спеціальних літаках. Порівняльні дані, що дозволили простежити динаміку танення, були отримані при зіставленні аналогічних вимірів, проведених раніше.

Але на Гренландію, до слова, припадає лише 8 відсотків світового льоду, що є на суші. Головною «морозилкою» землі є Антарктида, що утримує близько 91 відсотка льоду. Дослідження американців стало першою спробою вчених дати всеосяжну оцінку процесів, що відбуваються на Гренландії. Щодо Антарктиди таких експериментів поки що не проводили. Отож цілком можливо — нам ще доведеться жахнутися. Адже потепління клімату відбувається по всій планеті, і білий континент тут не виняток.