У Яремчому, що на Івано-Франківщині, відбулося виїзне засідання виконкому Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС). Зокрема, чимало уваги було приділено міжнародним контактам. Про це кореспондентові «Голосу України» розповідає перший віце-президент ВФАС, заслужений тренер України Олег ПЕРВУШКІН.

— Нагадаю, що наступного року Київ і столична область прийматимуть чемпіонат Європи серед університетів. Це 16 чоловічих команд і 8 або 12 — жіночих. Належить виконати велику програму підготовки, безліч різних заходів. Попрацювати доведеться багато. Попереду ще рік. Здавалося, часу вдосталь. А з другого боку —практично нічого. Треба навести лад на стадіонах, у місцях проживання, харчування. Організувати транспорт тощо. Хоча в нас склався колектив однодумців, котрий вміє працювати. І йому до снаги скласти серйозні іспити з високим балом.

Найбільше нас тішить, що керівництво ФФУ і її президент Григорій Суркіс обіцяли надати найістотнішу допомогу. Нині узгоджуються документи. Їх передамо до Кабміну. Звідти надійдуть відповідні розпорядження до столичної і київської обласної влад, міністерств і відомств. Тоді стане легше. Процес, як кажуть, піде.

— А вузи залучено до цієї схеми підготовки?

— Авжеж. З ректорами безпосередньо працюватиме керівництво Міністерства освіти і науки. Справа честі — показати, що ми не гірші за найпередовіші країни.

— Студентське Євро—2008 — справа майбутнього. А ще раніше, в серпні нинішнього року, студентська збірна України візьме участь у футбольному турнірі Всесвітньої універсіади, котра відбудеться в Таїланді. Як готується до цього випробування наш колектив?

— Насамперед повідомлю, що його очолюють досвідчені фахівці — Анатолій Бузник і відомий у минулому оборонець київського «Динамо» та збірної країни Володимир Лозинський. Перед збірною стоїть завдання —виграти перше місце. До події почнуть готуватися 35 футболістів. Оце тепер проведемо тренувальний збір. Ним передбачено товариський матч зі студентською збірною Німеччини (17 червня, стадіон імені Віктора Банникова, початок о 18.00). Це візит-відповідь. Торік ми гостювали в наших німецьких колег. З національною студентською командою у Мюнхені розійшлися миром —3:3. А потім переграли студентську збірну Баварії —3:2.

Цей збір дасть нам можливість відібрати дюжину гравців, до яких приєднається приблизно стільки само виконавців, котрі представляють клуби вищої ліги. Зокрема, Олександр Максимов з ФК «Харків», який пройшов школу молодіжної збірної, є срібним призером Євро—2006. А ще Анатолій Кіцута («Арсенал», Київ), Андрій Башлай («Карпати»). Є в нас представники запорізького «Металурга», «Чорноморця», «Ворскли», «Шахтаря», «Дніпра». Усі вони — студенти денного навчання, з інститутів фізкультури, педагогічних університетів. Їхні можливості нам добре відомі, тому на збір їх не викликаємо.