Після зухвалої крадіжки регулятора тиску газу в селі Стрижавка Вінницького району, що могло призвести до непередбачуваних наслідків, шість сімей залишилися без блакитного палива. Перестав надходити газ також до приміщення місцевої школи. Добре, що опалювальний сезон закінчився і принаймні до осені тут можуть обійтися без газу. А ось мешканці двох вулиць через його відсутність відчували неабиякі незручності.

Викрадений газовий прилад, який використовували для зниження тиску газу, перебував на балансі управління освіти Вінницького району. Його було встановлено на шкільному подвір’ї. Однак ніхто його не охороняв. Не очікували, що з магістрального газопроводу можна вкрасти газ. Проте злодії виявилися тямущими людьми. Щоправда, якби в той момент хтось надумав запалити сірника, стався б чималий вибух, пояснювали фахівці.

Сільський голова Стрижавки Василь Яковенко майже місяць проводив усні й письмові перемовини з освітянами щодо виділення коштів для відновлення викраденого приладу. Однак закінчилися вони нічим. Розмовляв із газовиками. В управлінні газового господарства пояснили, що викрадений прилад їм не належить, тому вони можуть лише встановити новий, якщо його хтось придбає. А коштує регулятор дві тисячі гривень.

Виділяти на це кошти з бюджету сільради я не маю права, — каже Василь Іванович. — Знайти спонсора не так просто. Та й часу на пошуки не було. Ті, хто залишився без газу, скаржилися в різні інстанції, а всі їхні скарги передавали в сільраду, отож все одно вирішувати їх мав я.

Зарплати і премії керівника села якраз вистачило на придбання регулятора тиску газу. В управлінні газового господарства ще тиждень шукали прилад, каже сільський голова, а тоді його встановили і подали до будинків блакитне паливо.

«Не подумайте, що я багатій, який легко розкидається грішми, — каже В. Яковенко. — Але я не бачив іншого виходу з ситуації. Звичайно, винесу питання на розгляд виконкому з пропозицією віднайти витрачені власні кошти». Хоча співрозмовник не впевнений, що це вдасться зробити.

Тим часом сільський голова письмово звернувся до начальника районного управління освіти Вінницького району з проханням організувати охорону газових приладів, що перебувають на подвір’ї школи.

Вінницька область.