У рамках відзначення 100-річчя всесвітньо відомої корпорації СКФ (Швеція) у Луцьку побував її президент Том Джонстон. Він відвідав ВАТ «СКФ Україна» (колишній Луцький підшипниковий завод), яке з 1997 року входить до складу корпорації.

Невеликий за розмірами Луцьк може похвалитися принаймні двома відомими в Україні машинобудівними підприємствами: автомобільним і підшипниковим заводами. Обидва зараз на піднесенні. Майже одночасно почався їхній підйом. Автомобільному шлях нагору допоміг прокласти внутрішній інвестор — концерн «Укрпромінвест», підшипниковому — корпорація СКФ (Швеція). Приклад останнього — свідчення того, як багато можна досягти, поєднавши менеджмент і кошти зарубіжного інвестора з господарською кмітливістю та старанністю місцевого персоналу.

Отже, наприкінці 1997 року корпорація СКФ, визнана світовим лідером з виробництва підшипників, придбала 82,3 відсотка акцій ВАТ «Луцький підшипниковий завод». На сьогодні вона володіє 99,56%. У правильності такого кроку керівників заводу багато хто тоді сумнівався. Говорили навіть, що шведи купили волинське підприємство, щоб знищити його як конкурента. Та час показав інше. За дев’ять років на південній околиці Луцька з’явилося фактично нове підприємство — за формою організації праці, і за її якістю. За цей час у реструктуризацію виробництва, впровадження нових технологій, поліпшення умов праці й побуту працівників інвестор уклав 27 мільйонів доларів США. Все це було зроблено з максимальною ефективністю. Як результат, виробництво продукції на заводі за час його перебування в складі корпорації зросло в 4,5 разу, а заробітна плата — в 10,4 разу.

Та найголовніше — підшипники лучан дедалі активніше завойовують західний ринок. Коли раніше вони в основному йшли на автомобільні та тракторні заводи Росії, України й Білорусії, то тепер майже половина продукції експортується в країни далекого зарубіжжя, в тому числі до США, Німеччини, Бразилії, Мексики, Індії, Китаю, Чехії. Нині йде підготовка нового проекту — передачі з одного заводу в Німеччині високотехнологічної лінії з виробництва підшипників для провідних заводів Європи. Обладнання такого рівня в Луцьку ще не було.

Чи задоволені робітники Луцького заводу роботою в складі корпорації СКФ? Таке щорічне анонімне анкетування проводиться серед працівників підприємства починаючи з 2003-го. Торік позитивну відповідь на це запитання дало 87 відсотків опитуваних. Чи на багатьох приватизованих в Україні підприємствах можна сподіватись на такий результат? Недарма на підшипниковому довелось почути жартома кинуте: «Шведський соціалізм по-волинськи». А чи жарт?

Волинська область.

На знімку: президент корпорації СКФ Том Джонстон (праворуч) і генеральний директор ВАТ «СКФ Україна» Володимир Цибульський.

Наша довідка

Міжнародна корпорація СКФ (Гетеборг, Швеція) — світовий лідер з виробництва підшипників. Контролює 20 відсотків світового ринку та 45 — європейського. Корпорація налічує майже 40 тисяч працівників, сто заводів СКФ розташовані в усіх частинах світу.

Фото автора.