Ранкове засідання 13 червня

Таку думку на початку ранкового засідання висловив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Він, зокрема, повідомив, що вчора мав телефонну розмову з Президентом, під час якої Віктор Ющенко запитав у нього, що потрібно зробити ще народним депутатам, які написали заяви про складання повноважень, щоб, мовляв, парламент утихомирився. «Я пояснив, що потрібно зробити те, що передбачено Регламентом і постановою Верховної Ради. Мова йде про те, що, коли депутат написав заяву про вихід із фракції, то він має подати відповідне повідомлення головуючому, щоб той на наступному пленарному засіданні у присутності самого народного депутата оголосив цю заяву. Після цього наступають правовідносини, які регулюються рішенням відповідного партійного з’їзду. І далі за процедурою, яка передбачена законом, якого ще не існує, але, в принципі, Конституція дає Центрвиборчкому можливість ставити крапку, якщо вибулого депутата замінити ніким, або замінити його, якщо є ким», — сказав Голова Верховної Ради. Однак, на його думку, сьогодні зусиллями секретаріату Президента робота ЦВК блокується так само, як і робота Конституційного Суду.

Незважаючи на це, О. Мороз запевнив, що під час припинення повноважень народних депутатів буде дотримано процедури, передбаченої Регламентом Верховної Ради. Стосовно «рішень і міркувань» голови Центрвиборчкому Володимира Шаповала про те, що нібито виникла колізія із законом про вибори (мовляв, оскільки закон про внесення змін до закону про вибори народних депутатів визнаний чинним з дня опублікування, але буде введений в дію лише в серпні, то сьогодні ЦВК не може займатися питанням заміщення народних депутатів), — О. Мороз зазначив, що така практика введення закону в дію існує в Україні споконвіку. Він сказав, що цей закон чинний, і, наприклад, Конституційний Суд може оцінювати його положення, бо він опублікований, але це не означає, що закон може використовуватися безпосередньо. «Можна готуватися до використання цього закону, готувати документацію, а вступить у дію цей закон не раніш як через 60 днів після його опублікування і не пізніше двох місяців до дати виборів», — сказав Голова Верховної Ради. О. Мороз зазначив, що таким чином голова ЦВК, прикриваючись юридичною казуїстикою, прагне видати бажане за дійсне, і пообіцяв, що Верховна Рада не залишить це питання без реакції.

Також глава парламенту висловився стосовно заклику Президента припинити діяльність Верховної Ради. «Нам політики сьогодні дають різні оцінки. Ось один назвав Верховну Раду, здається, дембелями, що проїхали свою станцію. Я хотів би, щоб не ображалися на такі висловлювання і ті, хто їх висловлює, бо це звичайний єфрейторський гумор із середовища, де розум вимірюється строком служби», — сказав він. А як колишній солдат О. Мороз відгукнувся на заяву Президента такими словами: «Оцінки чути звідтіля, чи з переляку чи з відваги, здається, ніби дембеля, а виявляється — салаги».

Після цього Голова Верховної Ради заявив, що в залі зареєстровано 272 народні депутати, які працюють відповідно до Конституції та Регламенту. І як тільки буде виявлено факт, що не можна заміщувати депутатів, які не хочуть працювати в парламенті, та не буде 300 народних депутатів, тоді ті, що залишаться народними депутатами, виконуватимуть свої обов’язки до моменту приведення до присяги нових народних депутатів. А якщо буде 300 народних депутатів, то вони працюватимуть як Верховна Рада України.

Також на початку засідання І. Зварич оголосив звернення Партії регіонів до Президента, Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Генпрокуратури з приводу ситуації, що склалася у Центральній виборчій комісії. Партія регіонів вважає, що на ЦВК чиниться тиск, що глава держави видав указ про представника Президента у Центрвиборчкомі, яким значно розширив його повноваження, що голова ЦВК ігнорує інших його членів та ухвалює одноосібні рішення. Отже, Партія регіонів закликає адресатів звернення провести термінову зустріч для аналізу ситуації, що склалася у Центрвиборчкомі, та забезпечити проведення виборів відповідно до закону.

Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до статті 13 Закону України «Про державну службу», які змінюють порядок декларування своїх доходів державними службовцями та поширюють обов’язок заповнення усіх розділів декларації про доходи на всі категорії державних службовців. Також внесено зміни до статті 23 Закону «Про державну службу», відповідно до яких дозволяється залучати до роботи у вищих органах державної влади, міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади і обласних державних адміністраціях, як виняток, висококваліфікованих працівників, які досягли встановленого граничного віку перебування на державній службі. При цьому встановлено, що він не може перевищувати 65 років для чоловіків і 60 років для жінок. Далі Верховна Рада ратифікувала угоду між урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку — про участь у роботі комітету зі сталі.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народного депутата Валерія Камчатного (на знімку).